Ψάρι στο φούρνο με πατάτες
Το ψάρι στο φούρνο με πατάτες είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με τη γεύση. Είναι ιδανικό για οικογενειακά γεύματα ή για εορταστικές περιστάσεις.
Υλικά:
- 1 κιλό ψάρι (π.χ. λαβράκι, τσιπούρα ή μπακαλιάρος)
- 4-5 μέτριες πατάτες
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- Μερικά κλαδάκια φρέσκιας μαϊντανού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του ψαριού:
- Καθαρίζετε, πλένετε το ψάρι.
- Κάνετε μερικές χαρακιές στο ψάρι για να μαριναριστεί καλύτερα.
- Προετοιμασία πατατών:
- Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε φέτες ή κύβους.
- Βάζετε τις πατάτες σε ένα ταψί, ραντίζετε με ελαιόλαδο, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και την ρίγανη. Ανακατεύετε να καλυφθούν καλά.
- Προετοιμασία μαρινάδας:
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε τη μαρινάδα πάνω στο ψάρι και το αφήνετε να μαριναριστεί για 15-20 λεπτά.
- Ψήσιμο:
- Βάζετε το ψάρι πάνω από τις πατάτες στο ταψί.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι το ψάρι να είναι ψημένο και οι πατάτες να έχουν ροδίσει και μαλακώσει.
- Σερβίρισμα:
- Σερβίρετε το ψάρι με τις πατάτες, προσθέστε φρέσκο μαϊντανό ή λίγο χυμό λεμονιού για φρεσκάδα.
Αυτή η συνταγή είναι απλή, υγιεινή και πολύ γευστική. Καλή σας όρεξη!