Σαλάτα με φακές και πλιγούρι
15′ προετοιμασία
30′ βράσιμο
Σύνολο: 45′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 250 γρ. φακές ψιλές
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
Για τη σαλάτα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλό πλιγούρι
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 4
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια δυόσμο, χοντροκομμένα
- 60 γρ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 1 πορτοκάλι, καθαρισμένο, σε φέτες χοντροκομμένες
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 30 ml ξίδι
- 50 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με φακές και πλιγούρι, πρώτα ξεπλένουμε τις φακές, τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τη δάφνη και τα σκόρδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
- Στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
- Τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνουν χλιαρές.
- Πετάμε τη δάφνη και λιώνουμε τα σκόρδα με ένα πιρούνι σε ένα μπολάκι.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό μέχρι να φουσκώσει και να το απορροφήσει.
- Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και το αδειάζουμε στο μπολ με τις φακές.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με το μείγμα ελαιολάδου και σερβίρουμε.
Μυστικά
- Μια μέρα που θα έχουμε περισσότερο χρόνο, μπορούμε να μουλιάσουμε και να βράσουμε τα όσπρια που μας αρέσουν και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο. Έτσι, θα έχουμε έτοιμο ένα από τα βασικά υλικά των σαλατογευμάτων μας.
- Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
- Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.
Angel cake, ένα κέικ χωρίς λιπαρά
30′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 12
- 500 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό
- 12 ασπράδια από μεσαία αυγά
- 1 κουτ. γλυκού κρεμόριο (σε μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα μπαχαρικά)
- 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το Angel cake, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, με αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα ασπράδια με το κρεμόριο, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τη ζάχαρη άχνη, ρίχνοντας την κάθε δόση μόλις έχει ενσωματωθεί η προηγούμενη.
- Μόλις η μαρέγκα σφίξει, σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το ξύσμα, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) με μεγάλες κυκλικές κινήσεις για να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ., καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα, φροντίζοντας η λωρίδα που θα τοποθετήσουμε περιμετρικά στα τοιχώματα να εξέχει από αυτά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι – θα πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με φρούτα ή με λίγη άχνη ζάχαρη.
- Το χρώμα του βγαίνει λευκό και η υφή του ιδιαίτερη, μαλακή και σπογγώδης. Είναι πολύ νόστιμο, αν και κάπως ουδέτερο σε γεύση, γι’ αυτό μπορούμε να το συνοδεύσουμε με φρούτα, να το πασπαλίσουμε με λίγη άχνη ή, αν θέλουμε κάτι πιο πλούσιο και όχι απαραίτητα light, να το σερβίρουμε με παγωτό, με σος βανίλιας, με καραμέλα μπάτερσκοτς κ.ά.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΗΓΗ: Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.