Ριζότο με Μανιτάρια και Παρμεζάνα
Για σήμερα, προτείνω μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή για ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα. Είναι εύκολο, γευστικό και ιδανικό για ζεστές μέρες ή για να το απολαύσετε ως ελαφρύ βραδινό.
Υλικά (για 2 μερίδες):
- 1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο (για ριζότο)
- 200 γρ. μανιτάρια (όποιο είδος προτιμάτε, π.χ. λευκά ή πορτομπέλο)
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (ζεστό)
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά για πιο κρεμώδη υφή)
- Φρέσκια μαϊντανό για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
- Προετοιμασία των μανιταριών: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
- Τσιγάρισμα του κρεμμυδιού και σκόρδου: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Μαγείρεμα των μανιταριών: Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.
- Προσθήκη ρυζιού: Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατέβουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
- Ρίξτε το κρασί: Εάν χρησιμοποιείτε κρασί, προσθέστε το τώρα και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθήκη ζωμού: Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζωμό (1/2 φλιτζάνι κάθε φορά), ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένουμε να απορροφηθεί πριν προσθέσουμε το επόμενο μισό. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι αλ ντέντε και κρεμώδες, περίπου 18-20 λεπτά.
- Τελειώνοντας το ριζότο: Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο, και ανακατέβουμε μέχρι να γίνει κρεμώδες.
- Σερβίρισμα: Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με φρέσκο μαϊντανό από πάνω.
Αυτό το ριζότο είναι ιδανικό για μια γευστική και υγιεινή επιλογή! Καλή απόλαυση!