Πριν τη ΔΕΘ οι τελικές αποφάσεις – Ρεκόρ φέτος στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Στις αρχές του φθινοπώρου, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ δημιουργούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι σπεύδουν να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία
Παράλληλα, ιδιαίτερα καλή είναι η εικόνα και στην αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών», με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να καταβάλλουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό, έχοντας έκπτωση 15%.
Επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία φέρνουν και οι «υψηλές ταχύτητες» που καταγράφονται στις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», ενώ πολύ υψηλές είναι έως τώρα και οι τουριστικές εισπράξεις.
Ειδικότερα:
Στον φόρο εισοδήματος, το περίπου 50% του έως τώρα βεβαιωμένου φόρου έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Από τα 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν έως στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,046 δισ. ευρώ. Ενώ, όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, από τα 2,1 δισ. που έχουν βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος, έχουν πληρωθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ.
Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εφέτος έχει πληρωθεί ήδη ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήτοι, έχει εισπραχθεί περισσότερος από τον μισό φόρο ακινήτων, στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.
Στις «επιστρεπτέες προκαταβολές», μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έως τις 29 Ιουλίου, ένας αριθμός 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να αποκομίσουν την έκπτωση 15%. Εξ αυτών:
156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ.
52.000 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 500- 1.000 ευρώ.
8 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 200.000- 300.000 ευρώ
Ρεκόρ στις ηλεκτρονικές πληρωμές
Τέλος, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα καταρρίψουν εφέτος νέο ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 60 δισ. ευρώ, από 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και 44 δισ. ευρώ το 2019. Μόνο τον Ιούνιο, οι συναλλαγές αυτές ήταν αυξημένες κατά 36%, με την αξία τους το α’ εξάμηνο να ξεπερνά ήδη τα 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%- 40%. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στο 17,6%, τον Φεβρουάριο στο 30%, τον Μάρτιο στο 39%, τον Απρίλιο στο 32% και τον Μάιο στο 36,5%. Φέρνοντας πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Πηγή: kathimerini.gr