Νόστιμη συνταγή για κολοκυθόσουπα
#Της Λένας Διακουμάκου
Η κολοκυθόσουπα είναι μια ελαφριά, υγιεινή και νόστιμη σούπα που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τα κρύα μήνες του χειμώνα ή για μια ελαφριά γεύμα. Το βασικό της συστατικό, το κολοκυθάκι, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά, ενώ έχει χαμηλή θερμιδική αξία, κάνοντάς την ιδανική για διατροφή.
Υλικά:
- 2 μεσαία κολοκυθάκια
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πατάτα
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- Λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των υλικών:
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους.
- Στη συνέχεια το καρότο και την πατάτα σε μικρούς κύβους.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σοτάρισμα:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθήκη λαχανικών:
- Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια, το καρότο και την πατάτα και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Μαγείρεμα:
- Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών (ή το νερό) στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο (αν το χρησιμοποιείτε).
- Αφήνουμε να βράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
- Αλέσιμο:
- Χρησιμοποιούμε ένα ραβδομπλέντερ ή μεταφέρουμε τη σούπα σε μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λεία.
- Τελική γεύση:
- Μπορεί να προστεθεί κρέμα γάλακτος για μια πιο κρεμώδη υφή.
- Δοκιμάζουμε τη σούπα και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται.
Τέλος, την σερβίρουμε ζεστή, γαρνίροντας με λίγο θυμάρι ή μαϊντανό
Καλή απόλαυση!