Μουσακάς με μελιτζάνες και πατάτες είναι μία υπέροχη παραλλαγή της κλασικής συνταγής
Ο μουσακάς με μελιτζάνες και πατάτες είναι μία υπέροχη παραλλαγή της κλασικής συνταγής, με επιπλέον γεύση και υφή από τις πατάτες.
#Της Λένας Διακουμάκου
Υλικά:
Κιμά:
- 500 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, τριμμένο (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Για τις μελιτζάνες και τις πατάτες:
- 3-4 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
- 4-5 πατάτες, κομμένες σε φέτες
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα ή ψήσιμο
Μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 2 αυγά
- 150 γρ. φέτα ή παρμεζάνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία των μελιτζανών και πατατών:
- Μελιτζάνες: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Πατάτες: Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Μπορούμε να τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο ή να τις ψήσουμε στον φούρνο με λίγο αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνουν τρυφερές και ελαφρώς χρυσαφένιες.
2. Για τον κιμά:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τις ντομάτες, το καρότο (αν το χρησιμοποιούμε), τη ζάχαρη, την κανέλα (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ο κιμάς μια πηχτή υφή.
3. Για την μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πάστα.
- Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι η σάλτσα να πήξει και να γίνει λείο το μείγμα.
- Αλατίζουμε και προσθέτουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
4. Συναρμολόγηση:
- Σε ένα ταψί, στρώνουμε μια στρώση από τις πατάτες, καλύπτουμε με μια στρώση από τις μελιτζάνες, στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και τελειώνουμε με μια ακόμη στρώση μελιτζάνες.
- Από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί (π.χ. φέτα ή παρμεζάνα).
5. Ψήσιμο:
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ και να βγάλει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Έτοιμο!
Άφησέ τον λίγο να κρυώσει πριν τον κόψεις για να σερβίρεις, καθώς αυτός ο μουσακάς μπορεί να είναι λίγο υγρός αμέσως μετά το ψήσιμο.
Καλή όρεξη!