Μικρός μπουφές με finger food
Συνταγή της Χρύσας
Ρολλάκια με φύλλο κρούστας γεμιστά με κασέρι και σαλάμι αέρος.
Το μόνο που χρειάζεται ψήσιμο, και αυτό που είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία. Η «ελληνική συμμετοχή» στο μπουφέ. Βασίστηκα στην ιδέα της παστουρμαδόπιτας, επειδή μόλις έφερα από τη Λευκάδα ένα εξαιρετικό σαλάμι αέρος και ήθελα να το αξιοποιήσω κατάλληλα. Επιπλέον, η γεύση του συνδυάζεται πολύ ωραία με το κασέρι Σοχού και την πιπεριά Φλωρίνης, κάτι που δεν περιγράφεται.
Η συνταγή (για 20 ρολλάκια)
Μισό πακέτο φύλλο κρούστας
20 φέτες σαλάμι αέρος
¼ κασέρι Σοχού
1 πιπεριά Φλωρίνης
ελαιόλαδο για το άλειμμα
λίγο σουσάμι για επικάλυψη
Κόβουμε το κασέρι και την πιπεριά σε όσο το δυνατό ίσα μπαστουνάκια, και τα φύλλα κρούστας και τις φέτες του σαλαμιού στη μέση. Στη συνέχεια, Ανοίγουμε ένα φύλλο και βάζουμε στη μέση ένα μπαστουνάκι κασέρι, δύο μισές φέτες σαλάμι πάνω στο κασέρι, και από πάνω ένα μπαστουνάκι πιπεριάς. Διπλώνουμε το κομμάτι του φύλλου που περισσεύει από πάνω και από κάτω από τη γέμιση, σαν να φτιάχνουμε πακετάκι. Λαδώνουμε το φύλλο και πιάνοντας τη μία πλευρά, ξαναδιπλώνουμε, καλύπτοντας τη γέμιση. Επιπλέον, ξαναλαδώνουμε εκεί που διπλώσαμε και, ξεκινώντας από την άκρη που έχει τη γέμιση, τυλίγουμε προς την άλλη άκρη, ώσπου να σχηματίσουμε ένα ρολάκι. Το βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού τα βάλουμε όλα στο ταψί, τα λαδώνουμε από πάνω και ρίχνουμε λίγο σουσάμι.
Και τέλος, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους.
Τορτίγιες με κοτόπουλο
Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε έτοιμο από πριν είναι ένα ψημένο φιλέτο κοτόπουλου.
Η συνταγή
5 μικρές τορτίγιες
1 φιλέτο κοτόπουλου ψημένο
200 γραμ. τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφεια)
100 γραμ. τυρί cheddar τριμμένο
3 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. γ. σκόρδο σκόνη
½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή
½ κ. γ. κύμινο
2 κ. σ. καλαμπόκι από βάζο
αλάτι, πιπέρι
Ψιλοκόβουμε το φιλέτο του κοτόπουλου και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Μοιράζουμε τη γέμιση στις τορτίγιες βάζοντας περίπου 2 κουταλιές της σούπας στην καθεμία, και τις τυλίγουμε. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου και όταν είναι να σερβίρουμε τις κόβουμε σε ροδέλες 1,5 – 2 εκατοστών η καθεμία..
Σουβλάκια caprese
Από τα πιο αγαπημένα μου ορεκτικά, η σαλάτα caprese, με τη μοτσαρέλα, τη ντομάτα και το βασιλικό, δε λείπει ποτέ το καλοκαίρι από μια βραδιά σαν αυτή. Νομίζω είναι προφανές το ποια χώρα εκπροσωπεί… Την εκδοχή στο σουβλάκι την έβλεπα εδώ και καιρό στο pinterest συνέχεια, οπότε δεν μπόρεσα να αντισταθώ! Επίσης, αν δε βρείτε μικρές μοτσαρελίτσες, φυσικά μπορείτε να κάνετε την κλασική εκδοχή με τις μεγάλες μπάλες μοτσαρέλας και κανονικές ντομάτες.
Η συνταγή (για 15 σουβλάκια)
¼ μικρές μοτσαρέλες
15 τοματίνια βελανίδια
30 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού
λίγη κρέμα βαλσαμικού ξυδιού
Τέλος, παίρνουμε μεγάλες οδοντογλυφίδες και, βάζουμε μία μπάλα μοτσαρέλα, ένα φύλλο βασιλικού, ένα τοματίνι, ένα ακόμα φύλλο βασιλικού και μία τελευταία μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα σουβλάκια.
Ντιπ καραμελωμένου κρεμμυδιού
Μπορούμε να το βαφτίσουμε και γαλλικό, γιατί η γεύση του μοιάζει με κρεμμυδόσουπα… Αρχικά είχα σκοπό να φτιάξω αυτό το Ντίπ της Πέπης που με ενθουσίασε όταν το πρωτοείδα, αλλά δεν είχα τα μυρωδικά που χρειαζόμουν, και επίσης, είχα στο ντουλάπι ένα βαζάκι με τσάτνεϊ καραμελωμένων κρεμμυδιών.
Επιπλέον, θυμήθηκα ένα άλλο Ντιπ που μου είχε μάθει η Γεωργία (συνυφάδα, την θυμάστε κι από αυτή τη συνταγή) με γιαούρτι και κρεμμυδόσουπα σε φακελάκι. Έτσι, αποφάσισα να τα συνδυάσω, κρατώντας τη βάση του ντιπ της Πέπης και προσθέτοντας αυτό που είχα πρόχειρο. Και το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο!
Αν φυσικά δεν έχετε το συγκεκριμένο τσάτνεϊ , μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε άλλο τσάτνεϊ, μπορείτε να καραμελώσετε κρεμμύδια ή να ακολουθήσετε την αρχική συνταγή της Πέπης, η οποία είναι εγγυημένη.
Η συνταγή
200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γραμ. τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφεια)
2 κ.σ. τσάτνεϊ καραμελωμένων κρεμμυδιών (ή καραμελωμένα κρεμμύδια αν έχετε την υπομονή να φτιάξετε)
Τέλος, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε μαζί με κομμένα αγγουράκια και καροτάκια και αλμυρά κρακεράκια.