Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τα μικρά κεφτεδάκια με μια γευστική και κρεμώδη σάλτσα αυγολέμονου. Είναι μια αγαπημένη συνταγή, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Έχει την ιδιαιτερότητα της λεμονάτης γεύσης που δίνει το αυγολέμονο, κάνοντάς την ξεχωριστή.
Υλικά για τα γιουβαρλάκια:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή μίγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι (κατά προτίμηση νυχάκι)
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά ή ψωμί
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Υλικά για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι ζουμί από το βραστό φαγητό
Εκτέλεση:
Για τα γιουβαρλάκια:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, το αυγό, το γάλα, την φρυγανιά (ή το ψωμί) και αλατοπιπερώνουμε.
- Πλάθουμε μικρά μπαλάκια με το μείγμα.
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό και όταν το νερό βράσει, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να γίνουν και να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
Για το αυγολέμονο:
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε να βράσει το ζουμί από τα γιουβαρλάκια και τοποθετούμε 1/2 φλιτζάνι από αυτό το ζουμί σιγά-σιγά στα αυγά ενώ τα χτυπάμε για να μην κόψουν.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και ανακατεύουμε απαλά.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5-10 λεπτά, χωρίς να βράσει έντονα, για να μην «κόψει» το αυγολέμονο.
Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο σερβίρονται ζεστά και μπορούν να συνοδευτούν με ρύζι ή πατάτες.
Καλή απόλαυση!