Φιλέτο Σολομού με Σάλτσα Λεμονιού και Μυρωδικά
#Της Λένας Διακουμάκου
Σου προτείνω μια υπέροχη συνταγή για φιλέτο σολομού με σάλτσα λεμονιού και μυρωδικά. Είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση, ελαφρύ και υγιεινό. Η σάλτσα λεμονιού δίνει φρεσκάδα και αναδεικνύει τη γεύση του σολομού.
Υλικά
- 4 φιλέτα σολομού (περίπου 200-250 γρ. το καθένα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1/4 φλιτζανιού λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 κ.γ. βούτυρο
- Φρέσκος μαϊντανός ή άνηθος (ψιλοκομμένος)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε τα φιλέτα με ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε τον σολομό στον φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά και να είναι τρυφερός.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει, αλλά χωρίς να καεί.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λευκό κρασί (αν χρησιμοποιούμε) και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 3-4 λεπτά μέχρι να μειωθεί ελαφρώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τον μαϊντανό ή τον άνηθο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
- Τέλος,σερβίρουμε τον σολομό σε πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού.
Συμβουλές:
- Μπορείς να συνοδεύσεις τον σολομό με λαχανικά στον ατμό, ρύζι ή πουρέ πατάτας.
- Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγες φέτες λεμονιού πάνω από τον σολομό πριν τον ψήσεις.
Καλή απόλαυση!