ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με κάθε επισημότητα υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κασαπίδη Γεώργιο, η σύμβαση για την ανάθεση της προμήθειας και εγκατάστασης 5 νέων αγρο-μετεωρολογικών σταθμών στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, με συνολικό κόστος πλησίον των 28.000€, το οποίο αναλαμβάνει η Π.Ε. Γρεβενών μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της.
Πρόκειται για την καρποφόρηση μίας πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, κ. Φωλίνα Αθανάσιου, με γνώμονα την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων των γεωργών της Π.Ε. Γρεβενών.
Ειδικότερα, πρόκειται να εγκατασταθούν 4 σταθμοί εντός του Δήμου Γρεβενών, και 1 εντός του Δήμου Δεσκάτης. Η κατανομή γίνεται υπόψιν του γεγονότος ότι στο Δήμο Δεσκάτης ήδη λειτουργούν 5 τέτοιοι σταθμοί, εκ των οποίων οι δύο αξιοποιούνται ως αγρο-μετεωρολογικοί, ενώ στον Δήμο Γρεβενών υπάρχουν μόνο 2 (στην πόλη Γρεβενών και στο Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας), οι οποίο μάλιστα ανήκουν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι νέοι σταθμοί πρόκειται να αξιοποιηθούν ως αγρο-μετεωρολογικοί.
Όλοι οι σταθμοί θα είναι ασύρματοι και θα περιλαμβάνουν σύστημα συλλογής και αποστολής δεδομένων. Θα διαθέτουν μηχανικά αεριζόμενο κλωβό προστασίας και τους παρακάτω αισθητήρες μέτρησης:
− Θερμοκρασίας αέρα
− Σχετικής υγρασίας αέρα
− Ταχύτητας ανέμου
− Διεύθυνσης ανέμου
− Βαρομετρικής πίεσης
− Ύψους βροχόπτωσης
− Ηλιακής ακτινοβολίας με υπολογισμό ολικής εξατμισοδιαπνοής
− Διύγρανσης φυλλώματος
Ο κάθε σταθμός θα είναι επεκτάσιμος και θα μπορεί να δεχτεί στο μέλλον και άλλους αισθητήρες, όπως έξτρα αισθητήρα θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρα, θερμοκρασίας εδάφους, υγρασίας εδάφους, θερμοκρασίας φυλλώματος, UV ακτινοβολίας.
Το δίκτυο αγρο-μετεωρολογικών σταθμών λειτουργεί ως εργαλείο λήψης αποφάσεων σε μια μεγάλη μερίδα ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Στόχο αποτελεί η κάλυψη της Π.Ε. Γρεβενών (σε σημεία με αγροτικό ενδιαφέρον) με μετεωρολογικούς σταθμούς οι οποίοι θα είναι σε θέση να καταγράφουν τις μετεωρολογικές συνθήκες και να παράγουν ασφαλείς εκτιμήσεις για πιθανά μολύσματα ή ασθένειες στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η αγρο-μετεωρολογική πληροφορία είναι απαραίτητη για την στροφή της αγροτικής δραστηριότητας της περιοχής προς τη γεωργία ακριβείας, με άμεσα οφέλη στην εξοικονόμηση πόρων δια της μείωσης των επεμβάσεων, τον εξορθολογισμό των καλλιεργητικών πρακτικών, την αύξηση της απόδοσης και την βελτίωση ποιότητας του τελικού προϊόντος. Ακόμη, οι σταθμοί αξιοποιούνται στο πρόγραμμα φυτοπροστασίας και με την χρήση κατάλληλου λογισμικού υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο η πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών στις καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στον σταθμό.
Επίσης καθώς τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών θα είναι 24 ώρες το 24ώρο προσβάσιμα στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας του κάθε σταθμού, θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους όλους τους φορείς της περιοχής που εμπλέκονται σε θέματα πολιτικής προστασίας και οδικής κυκλοφορίας, και εξαιρετικά χρήσιμη πληροφορία για τους ιδιώτες σε θέματα προγραμματισμού αγροτικών, οικοδομικών και διάφορων υπαίθριων εργασιών και δραστηριοτήτων, ταξιδιών κλπ. Η πληροφορία που θα παρέχουν οι σταθμοί θα βοηθήσει στην λήψη έγκαιρων αποφάσεων και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων σε περιπτώσεις αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους, θα υποβοηθήσει το έργο αποχιονισμού/καθαρισμού του οδικού δικτύου και της πυροπροστασίας της Π.Ε. Γρεβενών. Τέλος, σε βάθος χρόνου, τα δεδομένα καταγραφής των μετρήσεων των σταθμών θα μπορούν να αξιοποιηθούν στατιστικά σε τομείς αγροτικής πολιτικής, πολιτικής προστασίας, προστασίας του περιβάλλοντος και σχεδιασμού τεχνικών έργων.
Λόγω και έργω, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών και το σύνολο της Περιφερειακής Αρχής, συνεχίζουν τον αγώνα για αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής της Π.Ε. Γρεβενών, και δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολυτομεακής ανάπτυξής της.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ