Είμαστε στη μέση της Άνοιξης και βαδίζουμε ολοταχώς προς το καλοκαίρι, λίγο η καραντίνα, λίγο η ζέστη, λίγο τα ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά, μας προδιαθέτουν για σαλάτες και μάλιστα πολλές φορές αναζητάμε μια χορταστική σαλάτα αντικαθιστώντας ένα γεύμα της ημέρας.
Επίσης οι ανάμεικτες σαλάτες με φρούτα και λαχανικά ταιριάζουν πάρα πολύ με ψητά κρέατα, ψάρι, κοτόπουλο, οπότε αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό πέρα από τις αγαπημένες μας κλασικές σαλάτες, δοκιμάστε τις παρακάτω νόστιμες ιδέες για σαλάτες με λαχανικά και φρούτα!
Πολύχρωμη σαλάτα με μαρούλια, ρόκα, φράουλες, μύρτιλα και παντζάρια
Υλικά
1 σαλάτα με ποικιλία από μαρούλια και ρόκα
100 γρ. παντζάρι ΕΔΕΜ
4-5 ντοματίνια
Φράουλες και μύρτιλα
Για το dressing
1 κουταλιά της σούπας μύρτιλο extra μαρμελάδα ΕΔΕΜ
1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ΕΔΕΜ
40ml ελαιόλαδο
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα και αφού αναμείξουμε τα υλικά για το dressing την περιχύνουμε.
Χρησιμοποιώντας τη σαλάτα ως «βάση» μπορούμε να προσθέσουμε:
– Τυριά όπως η γλυκιά γραβιέρα, το μανούρι ή πικάντικα τυριά, ξινομυζήθρα
– Ψητές πιπεριές ΕΔΕΜ, κίτρινες και κόκκινες
– Μυρωδικά όπως ψιλοκομμένο κόλιανδρο, δυόσμο, σχινόπρασο και εστραγκόν
– Ξηρούς καρπούς και λιαστή ντομάτα ΕΔΕΜ
Χωριάτικη με ντομάτες, καρπούζι και φέτα
Υλικά
3 ντομάτες
2 φέτες καρπούζι
1 αγγούρι
1 πιπεριά
1 κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη ανθός ΕΔΕΜ
4-5 ελιές πράσινες με αμύγδαλο ΕΔΕΜ
100 γρ. ξινομυζήθρα
1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσαμικό λευκό ΕΔΕΜ
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα όπως μια χωριάτικη σαλάτα, αν την μαρινάρουμε για λίγη ώρα θα είναι ακόμη πιο νόστιμη και σερβίρουμε με την ξινομυζήθρα
Χρησιμοποιώντας τη σαλάτα ως «βάση» μπορούμε να προσθέσουμε:
– Μυρωδικά ο βασιλικός, ο δυόσμος και το θυμάρι ταιριάζουν υπέροχα
– Γαλοτύρι, μια κουταλιά είναι αρκετή
– Παξιμάδι χαρουπιού
Ψιλοκομμένη δροσερή σαλάτα με καλαμπόκι και ανανά
Υλικά
100 γρ. ραντίτσιο, ψιλοκομμένο
100 γρ. καλαμπόκι ΕΔΕΜ
2 πιπεριές ψητές ΕΔΕΜ, ψιλοκομμένες
2 φέτες ανανά ΕΔΕΜ, ψιλοκομμένο
1 αβοκάντο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
Για το dressing
2-3 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
2-3 φύλλα δυόσμο
Χυμό από 2 μοσχολέμονα
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
40ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για περίπου 30’.
Χρησιμοποιώντας τη σαλάτα ως «βάση» μπορούμε να προσθέσουμε:
– Πικάντικη γεύση, πιπεράκια καυτερά ΕΔΕΜ ή μπούκοβο
– Ανθότυρο
– Τορτίγιες και γιαούρτι στο σερβίρισμα
Πράσινη σαλάτα με μήλο, ακτινίδιο και αγγουράκι τουρσί
Υλικά
1 πράσινη σαλάτα
4 αγγουράκια σε άλμη ΕΔΕΜ
1 ακτινίδιο, κομμένο σε κυβάκια
1 μικρό ξινόμηλο, κομμένο σε κυβάκια
Για το dressing
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
Χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό βαλσαμικό ΕΔΕΜ
30ml ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα και αφού αναμείξουμε τα υλικά για το dressing την περιχύνουμε.
Χρησιμοποιώντας τη σαλάτα ως «βάση» μπορούμε να προσθέσουμε:
– Πικάντικα τυριά
– Ξηρούς καρπούς
– Ξερά φρούτα
– Μυρωδικά όπως ψιλοκομμένο κόλιανδρο, σχινόπρασο και εστραγκόν
Πηγή: edem.com.gr