Μανιάτικα λαλάγγια (ή “λαλάγγια τα μαλακά”)
Τα “μανιάτικα λαλάγγια” (ή “λαλάγγια τα μαλακά”) είναι παραδοσιακός τύπος πιτών από τη Μάνη. Είναι μαλακά, αφράτα και εύκολα στη διαχείριση. Ιδού η συνταγή:
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά)
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 300 ml χλιαρό νερό (περίπου)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνεις το αλεύρι και δημιουργείς μία μικρή λακουβίτσα στο κέντρο.
- Σε ένα ποτήρι, διαλύεις τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό και αφήνεις να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
- Ρίχνεις το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και προσθέτεις το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Ζυμώνεις με τα χέρια ή με μίξερ για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει.
- Καλύπτεις τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και αφήνεις να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.
- Όταν η ζύμη φουσκώσει, χωρίζεις τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες και τις ανοίγεις σε λεπτές πιτούλες με έναν πλάστη.
- Ζεσταίνεις ένα τηγάνι ή ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά και ψήνεις τα λαλάγγια για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να φουσκώσουν.
- Όταν είναι έτοιμα, τα σερβίρεις ζεστά, με μέλι, τυρί ή με ό,τι σου αρέσει!
Αυτά είναι τα παραδοσιακά “μαλακά” λαλάγγια, με την απλή και γευστική τους υφή.