Λαχανοντολμάδες με κιμά κοτόπουλου και κρέμα αυγολέμονο
Οι λαχανοντολμάδες με κιμά κοτόπουλου και κρέμα αυγολέμονο είναι μια πιο ελαφριά εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Ο κιμάς κοτόπουλου προσφέρει μια πιο ήπια γεύση, ενώ η κρέμα αυγολέμονο δίνει μία υπέροχη κρεμώδη και αρωματική υφή. Ορίστε μια συνταγή για να τους φτιάξετε:
Υλικά:
Για τους λαχανοντολμάδες:
- 1 μεγάλο λάχανο (ή 10-12 φύλλα λάχανου)
- 500 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι (τυποποιημένο για γεμιστά)
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1/2 φλιτζάνι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικά, για πιο πηχτό αυγολέμονο)
- 1 φλιτζάνι ζωμός από τους λαχανοντολμάδες ή ζεστό νερό
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Για τους λαχανοντολμάδες:
- Προετοιμασία των φύλλων λάχανου:
- Κόβουμε το κοτσάνι του λάχανου και βάζουμε τα φύλλα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε τα φύλλα για περίπου 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν το λάχανο είναι μεγάλο, βράζουμε τα φύλλα σταδιακά.
- Αφού τα φύλλα είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ετοιμασία της γέμισης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τον κιμά κοτόπουλου με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ρύζι, το αυγό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (αν χρησιμοποιούμε).
- Ζυμώνουμε το μείγμα για να γίνει ομοιογενές και το αφήνουμε για λίγο να «ξεκουραστεί».
- Δημιουργία των λαχανοντολμάδων:
- Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου, το τοποθετούμε μπροστά μας και βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα στη βάση του φύλλου.
- Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, προσέχοντας να σφραγίσουν καλά οι άκρες.
- Βράσιμο των λαχανοντολμάδων:
- Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες σε μια κατσαρόλα, τον ένα δίπλα στον άλλο.
- Καλύπτουμε τους με νερό (ή ζωμό αν προτιμάτε) και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40-50 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαγειρευτούν καλά.
Για το αυγολέμονο:
- Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε τον ζωμό από τους λαχανοντολμάδες (ή ζεστό νερό αν δεν έχουμε) σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό ζωμό στα αυγά και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγολέμονο.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο πάνω στους λαχανοντολμάδες και ανακινούμε προσεκτικά την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να πάρει βράση σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να αφήσουμε το αυγολέμονο να βράσει δυνατά (για να μην «κοπεί»).
Οι λαχανοντολμάδες σας με κιμά κοτόπουλου και αυγολέμονο είναι έτοιμοι για σερβίρισμα! Σερβίρετε ζεστά και απολαύστε αυτή την ελαφριά αλλά γευστική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου.