Κοτόπουλο με Πατάτες στο Φούρνο
Για την Κυριακή, μια συνταγή που μπορεί να απολαύσετε με την οικογένεια ή τους φίλους είναι Κοτόπουλο με Πατάτες στο Φούρνο. Ένα πιάτο γεμάτο γεύση και χρώμα, εύκολο να προετοιμαστεί και ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι!
Υλικά:
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 – 2 κιλά)
- 6-8 μέτριες πατάτες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε κύβους ή φέτες, και τοποθετήστε τις σε ένα μεγάλο ταψί.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Κόψτε το κοτόπουλο σε μερίδες ή αφήστε το ολόκληρο και τοποθετήστε το στο ταψί πάνω από τις πατάτες. Σκορπίστε τα σκόρδα γύρω από το κοτόπουλο.
- Ρίξτε το μείγμα ελαιόλαδου και κρασιού πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες. Αν θέλετε, προσθέστε και μικρά κομμάτια βούτυρο για επιπλέον γεύση.
- Ρίξτε το μισό φλιτζάνι νερού γύρω από το κοτόπουλο, για να διατηρηθεί υγρό και ζουμερό.
- Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για ακόμα 30-40 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και να είναι καλά ψημένο.
- Σερβίρετε το κοτόπουλο με τις πατάτες και το ζουμί του, και συνοδέψτε με μια φρέσκια σαλάτα.
Αυτό το πιάτο είναι εύκολο, γευστικό και γεμάτο αρώματα, ιδανικό για μια Κυριακή με την οικογένεια!