Συνταγή με φιλέτο λαβράκι με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό
Αν θέλεις να μαγειρέψεις ψάρι, σου προτείνω μία συνταγή με φιλέτο λαβράκι με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, που είναι ελαφριά και γεμάτη γεύση, ιδανική για Παρασκευή.
Υλικά:
- 4 φιλέτα λαβράκι (ή άλλο ψάρι της επιλογής σου, π.χ. μπακαλιάρο ή τσιπούρα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι (μέτριο, ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη ή 4 φρέσκες ντομάτες (συνολικά 400 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. ζάχαρη (για να εξισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας)
- Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή 1 κ.γ. ξερό)
- Αλάτι και πιπέρι
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του ψαριού: Αν τα φιλέτα λαβρακιού έχουν ακόμα δέρμα, μπορείς να το αφήσεις ή να το αφαιρέσεις, ανάλογα με την προτίμησή σου. Αλατοπιπέρωσε τα φιλέτα και άφησέ τα στην άκρη.
- Σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, ζέστανε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν ωραία.
- Προσθήκη ντομάτας: Πρόσθεσε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή την κονσέρβα με τη ντομάτα. Αν χρησιμοποιείς φρέσκες ντομάτες, μπορείς να τις έχεις ξεφλουδίσει και ψιλοκόψει. Αν η σάλτσα φαίνεται όξινη, πρόσθεσε τη ζάχαρη για να εξισορροπήσεις την γεύση. Σιγοβράσε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνουν πιο πηχτές οι ντομάτες.
- Ψήσιμο ψαριού: Στην ίδια κατσαρόλα ή τηγάνι, άνοιξε λίγο χώρο στο κέντρο και βάλε τα φιλέτα ψαριού. Πρόσθεσε το λευκό κρασί (αν το χρησιμοποιείς) και σκεπάστε το τηγάνι. Μαγείρεψε για 5-7 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων, μέχρι να μαγειρευτεί το ψάρι και να γίνεται εύκολα με πιρούνι.
- Σερβίρισμα: Όταν το ψάρι είναι έτοιμο, σβήσε τη φωτιά και πρόσθεσε φρέσκο βασιλικό (ή ξερό) στη σάλτσα. Σέρβιρε τα φιλέτα ψαριού με τη σάλτσα ντομάτας από πάνω και πασπάλισε με λίγο χυμό λεμονιού για φρεσκάδα.
Συνοδευτικά:
Μπορείς να σερβίρεις το ψάρι με βραστά λαχανικά (π.χ. μπρόκολο ή καρότα), ρύζι ή ακόμα και με πατάτες φούρνου για ένα πιο πλήρες γεύμα.
Αυτή η συνταγή είναι γευστική, ελαφριά και γεμάτη αρώματα, ιδανική για μία Παρασκευή βράδυ.