Καγιανάς (Στραπατσάδα)
Το πιο εύκολο και αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού, καγιανάς ή κοσκοσέλα ή στραπατσάδα.
10′ προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
Μερίδες: 4
-
4 ώριμες και σφικτές ντομάτες
-
6 αυγά
-
¼ φλ. κούπας ελαιόλαδο
-
½ φλ. τρίμματα φέτας
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
-
Φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Πρώτα αποφλοιώνουμε τις ντομάτες περνώντας τη λάμα του μαχαιριού πάνω στην ντομάτα, σαν να την ξυρίζουμε χωρίς να την κόβουμε. Έτσι βοηθάμε τη φλούδα να φύγει εύκολα.
Έπειτα χαράζουμε λίγο την ντομάτα και τραβάμε τη φλούδα.
Κόβουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να πιούν όλα τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μίγμα των αυγών.
Ανακατεύουμε, διαλύοντας το μίγμα, και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά.
Δεν παραψήνουμε γιατί στεγνώνει.
Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο.
Μυστικά
Κρατήστε έξω τα σπόρια και τα πολλά ζουμιά της.
Είναι βασικό να την ψήσετε στο τηγάνι πριν βάλετε το λάδι και τα αυγά, ώστε να στεγνώσει και να καραμελώσει σαν παχιά σάλτσα.
Χαμηλώστε τη φωτιά όταν ρίξετε το λάδι και τα αυγά και ανακατεύετε συχνά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάνουν σώμα (να σταθεροποιηθούν) για λίγα λεπτά τα αυγά.
Μην τα παραψήνετε γιατί στεγνώνουν πολύ και χάνει την αφράτη υφή της.
Τυρόψωμο εύκολο με φέτα, γευτείτε τα ζεστά που είναι υπέροχα!
Για το ζύμη
-
600 γρ. αλεύρι δυνατό
-
1 κύβος νωπής μαγιάς 25 γρ.
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. αλάτι
-
Νερό όσο σηκώσει (περίπου 1½ φλιτζ.)
-
Λίγο λάδι για το μπολ
Για τη γέμιση
-
300 γρ. φέτα σε τρίμματα
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
-
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-
1 αυγό
-
1 κ.σ. γάλα
-
Λίγο επιπλέον αλεύρι
Διαδικασία:
Ξεκινάμε, ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά.
Τη διαλύουμε δηλαδή σε ένα μπολ με λίγο χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Για τη ζύμη
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Συμπληρώνουμε λίγο νερό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά κάνοντας τραβήγματα της ζύμης, τεντώνοντάς την και επαναφέροντάς την.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη.
Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ο χρόνος φουσκώματος ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Όσο πιο ζεστό είναι ένα μέρος τόσο πιο γρήγορα φουσκώνει η ζύμη.
Ακόμα και στο ψυγείο θα φουσκώσει, αλλά θα αργήσει πολύ.
Για τη γέμιση
Σε μπολ βάζουμε τη φέτα, το λάδι, το δυόσμο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τα ρίχνουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη.
Ζυμώνουμε καλά, να εγκλωβιστούν μέσα στη ζύμη τα υλικά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
Πλάθουμε 4 στρογγυλά ή μακρόστενα.
Τα πλαταίνουμε πατώντας τα ελαφρά και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Τα σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40΄.
Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το αλείφουμε γύρω-γύρω.
Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν καλά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Μεξικάνικο σνακ και Τηγανίτες φουσκωτές της γιαγιάς
ΠΗΓΗ: argiro.gr, elenacooks.gr