Προδιαβήτης και διατροφή.
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εισαγωγή
Ο προδιαβήτης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που όμως δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλά ώστε να χαρακτηρισθούν ως διαβήτης. Ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε προδιαβητικό στάδιο χωρίς να το γνωρίζει . Αυτή η πρόωρη μορφή του διαβήτη είναι μια κρίσιμη κατάσταση όπου αν δε γίνουν άμεσες αλλαγές στον τρόπο ζωής και ιδιαίτερα στη διατροφή, μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2. Αυτό το άρθρο στοχεύει να ρίξει φως στην σχέση μεταξύ προδιαβήτη και διατροφής ώστε να βοηθήσει τα άτομα με προδιαβήτη να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές και να αποφύγουν την εμφάνιση του διαβήτη.
Διάγνωση του Προδιαβήτη
Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στην ινσουλίνη ή όταν το σώμα αποτυγχάνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσει επαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση είναι συχνά ασυμπτωματική και όμως ζωτικής σημασίας για τα άτομα με παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Για το λόγο αυτό συνίστανται εξετάσεις αίματος. Για να γίνει διάγνωση για τον προδιαβήτη θα πρέπει:
Η γλυκόζη νηστείας στο αίμα να είναι μεταξύ 100-125 mg/dL και
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c να είναι μεταξύ 5,7%-6,4%
Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του προδιαβήτη
Ισορροπημένη πρόσληψη υδατανθράκων:
Ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης του προδιαβήτη βρίσκεται στον έλεγχο της πρόσληψης υδατανθράκων. Η έμφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η αποφυγή των επεξεργασμένων σακχάρων και των επεξεργασμένων τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη απότομων αυξήσεων της γλυκόζης στο αίμα.
Έλεγχος μερίδας:
Η υπερκατανάλωση τροφής, ακόμη και σε υγιεινά τρόφιμα , μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο έλεγχος της μερίδας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του βάρους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η χρήση μικρότερων πιάτων και η προσοχή κατά το σερβιρίσμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου.
Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες:
Οι διαιτητικές ίνες παίζουν ζωτικό ρόλο στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης, στην προώθηση του κορεσμού και στη διαχείριση του βάρους. Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με προδιαβήτη.
Πηγές άπαχης πρωτεΐνης:
Η συμπερίληψη άπαχων πηγών πρωτεΐνης, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, το τόφου και τα όσπρια, στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην αίσθηση πληρότητας.
Υγιή Λίπη:
Η επιλογή υγιεινών λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο, μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και τη γενική ευεξία. Αυτά τα λίπη μπορούν να συμπεριληφθούν με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ωράριο γευμάτων:
Η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιδιώξτε τρία ισορροπημένα γεύματα και, εάν χρειάζεται, συμπεριλάβετε 1-2 υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων για να αποτρέψετε τις ακραίες διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα.
Συμπέρασμα
Η ενίσχυση των ατόμων με προδιαβήτη μέσω διατροφικής καθοδήγησης είναι μια εξαιρετική προληπτική προσέγγιση για τη διαχείριση του και την πρόληψη της εξέλιξής της σε διαβήτη. Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής, σε συνδυασμό με άλλες επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα, και ο ποιοτικός ύπνος είναι το κλειδί για την επίτευξη βέλτιστης υγείας και της ανθεκτικότητας έναντι του προδιαβήτη.
Πηγές
American Diabetes Association. (2019). 2. Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes—2019. Diabetes Care, 42(Supplement 1), S13–S28.
Franz, M. J., Boucher, J. L., Evert, A. B., & American Diabetes Association. (2018). Evidence-Based Nutrition Principles and Recommendations for the Treatment and Prevention of Diabetes and Related Complications. Diabetes Care, 31(Supplement_1), S61–S78.
Ley, S. H., Hamdy, O., Mohan, V., & Hu, F. B. (2014). Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. The Lancet, 383(9933), 1999–2007.
Schwingshackl, L., Missbach, B., König, J., & Hoffmann, G. (2018). Adherence to a Mediterranean diet and risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis. Public Health Nutrition, 18(7), 1292–1299.
U.S. Department of Health and Human Services. (2020). Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services.
Για εξειδικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις στον προδιαβήτη και το διαβήτη κάλεσε στο:
Τηλ 2462087555
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κ.Ταλιαδούρη 12, Γρεβενά
Για υγιεινά tips και συνταγές:
https://www.instagram.com/sofiababou_diaitologos4u/
https://www.facebook.com/happyhealthsofiababou
Εισαγωγή
Ο προδιαβήτης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που όμως δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλά ώστε να χαρακτηρισθούν ως διαβήτης. Ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε προδιαβητικό στάδιο χωρίς να το γνωρίζει . Αυτή η πρόωρη μορφή του διαβήτη είναι μια κρίσιμη κατάσταση όπου αν δε γίνουν άμεσες αλλαγές στον τρόπο ζωής και ιδιαίτερα στη διατροφή, μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2. Αυτό το άρθρο στοχεύει να ρίξει φως στην σχέση μεταξύ προδιαβήτη και διατροφής ώστε να βοηθήσει τα άτομα με προδιαβήτη να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές και να αποφύγουν την εμφάνιση του διαβήτη.
Διάγνωση του Προδιαβήτη
Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στην ινσουλίνη ή όταν το σώμα αποτυγχάνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσει επαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση είναι συχνά ασυμπτωματική και όμως ζωτικής σημασίας για τα άτομα με παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Για το λόγο αυτό συνίστανται εξετάσεις αίματος. Για να γίνει διάγνωση για τον προδιαβήτη θα πρέπει:
Η γλυκόζη νηστείας στο αίμα να είναι μεταξύ 100-125 mg/dL και
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c να είναι μεταξύ 5,7%-6,4%
Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του προδιαβήτη
Ισορροπημένη πρόσληψη υδατανθράκων:
Ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης του προδιαβήτη βρίσκεται στον έλεγχο της πρόσληψης υδατανθράκων. Η έμφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η αποφυγή των επεξεργασμένων σακχάρων και των επεξεργασμένων τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη απότομων αυξήσεων της γλυκόζης στο αίμα.
Έλεγχος μερίδας:
Η υπερκατανάλωση τροφής, ακόμη και σε υγιεινά τρόφιμα , μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο έλεγχος της μερίδας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του βάρους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η χρήση μικρότερων πιάτων και η προσοχή κατά το σερβιρίσμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου.
Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες:
Οι διαιτητικές ίνες παίζουν ζωτικό ρόλο στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης, στην προώθηση του κορεσμού και στη διαχείριση του βάρους. Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με προδιαβήτη.
Πηγές άπαχης πρωτεΐνης:
Η συμπερίληψη άπαχων πηγών πρωτεΐνης, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, το τόφου και τα όσπρια, στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην αίσθηση πληρότητας.
Υγιή Λίπη:
Η επιλογή υγιεινών λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο, μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και τη γενική ευεξία. Αυτά τα λίπη μπορούν να συμπεριληφθούν με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ωράριο γευμάτων:
Η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιδιώξτε τρία ισορροπημένα γεύματα και, εάν χρειάζεται, συμπεριλάβετε 1-2 υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων για να αποτρέψετε τις ακραίες διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα.
Συμπέρασμα
Η ενίσχυση των ατόμων με προδιαβήτη μέσω διατροφικής καθοδήγησης είναι μια εξαιρετική προληπτική προσέγγιση για τη διαχείριση του και την πρόληψη της εξέλιξής της σε διαβήτη. Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής, σε συνδυασμό με άλλες επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα, και ο ποιοτικός ύπνος είναι το κλειδί για την επίτευξη βέλτιστης υγείας και της ανθεκτικότητας έναντι του προδιαβήτη.
Πηγές
American Diabetes Association. (2019). 2. Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes—2019. Diabetes Care, 42(Supplement 1), S13–S28.
Franz, M. J., Boucher, J. L., Evert, A. B., & American Diabetes Association. (2018). Evidence-Based Nutrition Principles and Recommendations for the Treatment and Prevention of Diabetes and Related Complications. Diabetes Care, 31(Supplement_1), S61–S78.
Ley, S. H., Hamdy, O., Mohan, V., & Hu, F. B. (2014). Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. The Lancet, 383(9933), 1999–2007.
Schwingshackl, L., Missbach, B., König, J., & Hoffmann, G. (2018). Adherence to a Mediterranean diet and risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis. Public Health Nutrition, 18(7), 1292–1299.
U.S. Department of Health and Human Services. (2020). Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services.
Για εξειδικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις στον προδιαβήτη και το διαβήτη κάλεσε στο:
Τηλ 2462087555
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κ.Ταλιαδούρη 12, Γρεβενά
Για υγιεινά tips και συνταγές:
https://www.instagram.com/sofiababou_diaitologos4u/
https://www.facebook.com/happyhealthsofiababou