3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου
Γιατί να γιορτάζουμε το ποδήλατο;
Η τακτική σωματική άσκηση μέτριας έντασης, είτε πρόκειται για περπάτημα, ποδηλασία ή άθληση, σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σε κάθε ηλικία, τα οφέλη του να κινείσαι ξεπερνούν κατά πολύ τους όποιους πιθανούς κινδύνους, όπως τα ατυχήματα. Ακόμη και λίγη άσκηση είναι προτιμότερη από την πλήρη ακινησία. Με μικρές καθημερινές κινήσεις, μπορεί κανείς να φτάσει τα προτεινόμενα επίπεδα δραστηριότητας χωρίς να αλλάξει ριζικά τη ρουτίνα του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ύπαρξη ασφαλών υποδομών για το περπάτημα και την ποδηλασία αποτελούν και ένα εργαλείο για την υγειονομική ισότητα. Για τα πιο ευάλωτα αστικά στρώματα, τα οποία συχνά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιωτικό όχημα, η πεζή μετακίνηση και η ποδηλασία προσφέρουν ανεξαρτησία, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη και ακόμη και πρόωρου θανάτου. Συνεπώς, η ενίσχυση των μέσων ενεργής μετακίνησης δεν είναι μόνο καλή για την υγεία· είναι επίσης δίκαιη και οικονομικά αποδοτική.
Η ικανοποίηση των αναγκών όσων περπατούν ή ποδηλατούν παραμένει κρίσιμη συνιστώσα στη συνολική στρατηγική κινητικότητας, προκειμένου οι πόλεις να αποσυνδέσουν την πληθυσμιακή αύξηση από την αύξηση των εκπομπών ρύπων, να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια. Η πανδημία COVID-19 οδήγησε επιπλέον πολλές πόλεις να αναθεωρήσουν τα συστήματα μεταφοράς τους.
Ποδηλασία και βιώσιμη ανάπτυξη
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου — ενός απλού, προσιτού, καθαρού και περιβαλλοντικά φιλικού μέσου βιώσιμης μεταφοράς. Το ποδήλατο μειώνει την κίνηση, καθαρίζει τον αέρα και διευκολύνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών που ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, μειώνει τις ανισότητες και βοηθά στον αγώνα ενάντια της κλιματικής αλλαγής είναι θεμελιώδες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στις 15 Μαρτίου 2022, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που ενθαρρύνει την ένταξη της ποδηλασίας στα δημόσια συστήματα μεταφοράς, ως μέρος της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Στο κείμενο επισημαίνεται πως το ποδήλατο προάγει ένα πιο υπεύθυνο μοντέλο κατανάλωσης και παραγωγής, και συμβάλλει θετικά στην προστασία του κλίματος.
Ιστορικό
Αναγνωρίζοντας την μοναδικότητα, τη μακροβιότητα και την ευελιξία του ποδηλάτου — το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δύο αιώνες — και τον ρόλο του ως απλού, οικονομικού, αξιόπιστου, καθαρού και περιβαλλοντικά κατάλληλου μέσου μεταφοράς που ενισχύει την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την υγεία, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να καθιερώσει την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.
Παρότρυνε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ενισχύσουν και να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, ενίσχυσης της εκπαίδευσης — συμπεριλαμβανομένης της φυσικής αγωγής — για παιδιά και νέους, προαγωγής της υγείας, πρόληψης ασθενειών, ενίσχυσης της ανοχής, της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού, καθώς και διευκόλυνσης της κοινωνικής ένταξης και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Η Συνέλευση χαιρέτισε επίσης πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση ποδηλατοδρομιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ως μέσα ενίσχυσης της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας, αλλά και για την καλλιέργεια ποδηλατικής κουλτούρας στην κοινωνία.