Τροφές για δυνατό εγκέφαλο – Ποιες να βάλετε στο πρωινό σας.
Ακούμε συχνά ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας. Kαθώς μας γεμίζει με την απαραίτητη ενεργεία για να ξεκινήσουμε δυναμικά. Όταν πρόκειται όμως, για την μείωση του κινδύνου της άνοιας, οι τροφές που επιλέγετε να καταναλώνετε το πρωί φαίνεται να έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Kαθώς είναι σημαντικό να περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.
Επιλέγοντας προσεκτικά τι τρώτε για πρωινό, μπορείτε να “θωρακίσετε” τον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Eνώ ενισχύετε και το αίσθημα κορεσμού για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην μέρα.
Οι τροφές που “τονώνουν” τον εγκέφαλο
Ενώ, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείτε να επιλέξετε για το πρωινό σας, αυτά που θα συμβάλλουν στην τόνωση του νου και των λειτουργιών του, περιλαμβάνουν:
1. Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν πολλά συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες υποδηλώνουν ότι τα καρύδια ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής συμβάλλουν στην βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στην μείωση του κινδύνου ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της ήπιας γνωστικής εξασθένισης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Μπορείτε να τα απολαύσετε σε ένα μπολ με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και λίγο μέλι.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale και το σέσκουλο παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Κ και Α, καθώς και φυλλικό οξύ, τα οποία ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες και προάγουν την καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Η Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, αποκαλύπτει ότι, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν σπάνια πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ηλικιωμένοι ενήλικες που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες την ημέρα είχαν 11 χρόνια μικρότερη ηλικία εγκεφάλου.
Μπορείτε να τα απολαύσετε με μια φέτα ψωμί ολικής και αυγά βραστά ή μέσα σε ομελέτα.
3. Αυγά
Τα αυγά αποτελούν μια πλούσια πηγή χολίνης, λουτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, γνωστά για την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας
Άλλες στρατηγικές που μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας
Η κατανάλωση του σωστού πρωινού δεν είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της άνοιας. Μερικές ακόμα συνήθειες που θα ήταν καλό να λάβετε υπόψιν περιλαμβάνουν:
- Τακτική φυσική δραστηριότητα: Χρόνο στην άσκηση. Μπορείτε να επιλέξετε περπάτημα, κολύμπι ή γιόγκα, για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγεία και να ενισχύσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Υγιεινή διατροφή: Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά.
- Νοητική διέγερση: Ο εγκέφαλος ενεργός, μαθαίνει νέες δεξιότητες, όταν για παράδειγμα λύνει παζλ και διαβάζει ή συμμετέχει σε άλλες προκλητικές γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες.
- Κοινωνική σύνδεση: Ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας και της γνωστικής λειτουργίας.
- Επαρκής ύπνος: Οι 7 έως 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, καθώς ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της μνήμης και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.
Πηγή : vita.gr