Το mayday της εστίασης
Η εστίαση, ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση: την απόφαση πολλών δήμων να αυξήσουν τα τέλη χρήσης εξωτερικών χώρων για τραπεζοκαθίσματα κατά 10%. Ανάμεσα στους δήμους αυτούς είναι και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος, αντί να στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου, προσθέτει ένα ακόμη οικονομικό βάρος.
Η απόφαση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση εξαιτίας των αυξημένων λειτουργικών εξόδων, της ενεργειακής κρίσης και των συνεχών πιέσεων από την αγορά.
Έλλειψη διαλόγου και διαφάνειας
Η αύξηση των τελών επιβάλλεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους επαγγελματίες της εστίασης. Οι επιχειρηματίες καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμη βάρος, χωρίς να έχουν ερωτηθεί εάν οι επιχειρήσεις τους μπορούν να αντέξουν τέτοιες επιβαρύνσεις.
Επιπλέον, τίθενται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα αυτών των αυξήσεων και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Σε μια εποχή που ο κλάδος προσπαθεί να ανακάμψει, τέτοιες πρακτικές δημιουργούν ένα ακόμη εμπόδιο.
Τι προσφέρουν οι δήμοι στις επιχειρήσεις της εστίασης;
Οι επαγγελματίες της εστίασης αναρωτιούνται: τι κάνουν οι δήμοι για τον κλάδο που να δικαιολογεί τις αυξήσεις; Οι εξωτερικοί χώροι είναι βασική πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις, και η χρήση τους συνδέεται με υψηλά τέλη και πρόστιμα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την αρχική χρέωση έως και τρεις φορές.
Αντί να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, οι δήμοι αντιμετωπίζουν την εστίαση ως εύκολη πηγή εσόδων, αδιαφορώντας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Έκκληση για δίκαιη μεταχείριση
Η αύξηση των τελών δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές, καθώς το κόστος μετακυλίεται στις τιμές. Η στοχοποίηση της εστίασης για ακριβές τιμές, όπως αυτές της χωριάτικης σαλάτας ή του καφέ, είναι άδικη, εφόσον δεν λαμβάνονται υπόψη οι παράλογες χρεώσεις που επιβάλλονται από τους δήμους.
Καλούμε τους δήμους να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους και να ανοίξουν έναν διάλογο με τον κλάδο της εστίασης. Χρειάζονται δίκαιες και διαφανείς πρακτικές, που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία.
Πηγή: Γραφείο τύπου ΠΑΣΚΕΔΙ