Tο καλό και το κακό σενάριο για τον πληθωρισμό
Του Τάσου Δασόπουλου
Τον κίνδυνο να εισέλθει σε συμπληγάδες υψηλού πληθωρισμού και ταυτόχρονα υψηλών επιτοκίων, διατρέχει πλέον η οικονομία μετά τις σαφείς ενδείξεις, για νέες αυξήσεις στα τρόφιμα και καύσιμα.
Το ποια θα είναι αυτή τη φορά η εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων, θα εξαρτηθεί από την προετοιμασία που έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργειακή επάρκεια του χειμώνα, τις κλιματολογικές συνθήκες το φθινόπωρο και την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, η κατάρρευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά των δημητριακών, η οποία μαζί με τον “πληθωρισμό της απληστίας” που έχει εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, “εγγυώνται” όλο και ακριβότερα τρόφιμα τους επόμενους μήνες.
Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα μ είναι ή πολύ αισιόδοξες ή πολύ απαισιόδοξες. Σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα να αναμένει προς ποια πλευρά θα γύρει η ζυγαριά ώστε να προσαρμόσει τη θέση της. Τούτο, με δεδομένο ότι για άλλη μια φορά, αναγκάζεται να υπομείνει εισαγόμενο πληθωρισμό, ο οποίος αυτή τη φορά θα είναι πιο “βαρύς” , αφού στο διάστημα που μεσολάβησε έχει αυξηθεί σημαντικά και ο δομικός πληθωρισμός.
Το “καλό” σενάριο
Στο καλό σενάριο, οι αυξήσεις που έχουν έρθει ή προαναγγέλλονται για το επόμενο διάστημα, είναι συγκυριακές. Στα τρόφιμα , μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για σιτηρά θα γίνει νέα αφού, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία , έχουν ανάγκη να προωθήσουν τα δημητριακά τους οπότε οι αναμενόμενες αυξήσεις, θα υποχωρήσουν σύντομα. ΟΙ συγκρούσεις πλωτών στόχων στα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας, θα σταματήσουν για από εκεί διακινούνται φορτία πετρελαίου προς την Ευρώπης.
Επίσης το τέλος του συναγερμού για το φυσικό αέριο, μπορεί να σημάνουν δύο παράγοντες. Είτε να έχουμε και φέτος μια παρατεταμένη άνοιξη μέχρι και το τέλος του χρόνου, η οποία θα κρατήσει τις τιμές χαμηλά Το δεύτερο ενδεχόμενο, στην περίπτωση να έχουμε ένα τυπικό φθινόπωρο , με χαμηλές θερμοκρασίες, να έχει προετοιμαστεί η ΕΕ να έχει προετοιμαστεί θα ώστε να έχει επάρκεια με υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σε αυτό το σενάριο, η αναστάτωση σε επίπεδο τιμών θα διαρκέσει το πολύ ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις που αφορούν την οικονομία.
Το κακό σενάριο
Αν πάλι, ο πόλεμος “μεταφερθεί” στη Μαύρη θάλασσα και οι συγκρούσεις ενταθούν οι μεταφορές από την Κασπία θάλασσα είναι θα μειωθούν σημαντικά είτε θα διακοπούν, με αυτονόητα τα προβλήματα τροφοδοσίας προς την Ευρώπης.
Αν παράλληλα, η Ευρώπη αποδειχθεί ότι δεν είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο και ο καιρός χαλάσει από τον επόμενο μήνα, τότε θα έχουμε νέα άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου. Στα τρόφιμα, χωρίς νέα συμφωνία για τα σιτηρά θα έχουμε έλλειψη, που θα πυροδοτήσει των τροφίμων, τις τιμές σε όλη τη Μεσόγειο.
Απέναντι στη νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ακόμη πιο περιοριστική τη νομισματική της πολιτική αυξάνοντας κι άλλο τα επιτόκια, από το 3,75% που είναι σήμερα. Έτσι σε μια νέα περίοδο υψηλών επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού η, Ευρώπη θα περνούσε σε ύφεση με υψηλό πληθωρισμό δηλαδή σε στασιμοπληθωρισμό …
Πηγή: capital.gr