Κανελόνια με μανιτάρια και κρέμα γιαουρτιού
Τα κανελόνια είναι πάντα μια φοβερή ιδέα για το κυριακάτικο τραπέζι και αυτή η εκδοχή με μανιτάρια και γιαούρτι είναι σπουδαία.
30′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15′
Υλικά
Μερίδες: για ταψί περίπου 32×38 εκ., για 8 μερίδες
- 400 γρ. κανελόνια
- 650 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και ψιλοκομμένα
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 πράσα, ψιλοκομμένα
- 3 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
- 150 γρ. κασέρι + 150 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένα
- 300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
- 3 αυγά
- 750 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κανελόνια με μανιτάρια, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα με τα μανιτάρια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές, το μπαχάρι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Αποσύρουμε, αδειάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) και τα χτυπάμε για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Τα αδειάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε το κασέρι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Γεμίζουμε με την κρέμα μανιταριών τα κανελόνια (με κουτάλι ή με σακούλα ζαχαροπλαστικής) και τα βάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το ζωμό ή το νερό με το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπίπερο, έως ότου σχηματιστεί μια λεία κρέμα, και περιχύνουμε ομοιόμορφα τα κανελόνια.
- Σκορπίζουμε τη γραβιέρα και ψήνουμε τα κανελόνια για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά, να απορροφήσουν τα υγρά και να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 93.
Συνταγή για Ferrero Rocher με μόνο 4 υλικά!
Υλικά
- 200γρ. Nutella
- 120γρ. φουντούκια
- 70γρ. γκοφρέτα με γέμιση κρέμα κακάο
- 350γρ. κουβερτούρα γάλακτος
Διαδικασία
Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα ταψί στρώσε μια λαδόκολλα και ρίξε μέσα τα φουντούκια. Ψήστα για περίπου 10 λεπτά. Αφού ψηθούν, κράτα στην άκρη 25 φουντούκια για τη γέμιση και τα υπόλοιπα βάλτα στο μούλτι και άλεσε τα. Σε ένα μπολ ρίξε την Nutella και τα μισά από τα αλεσμένα φουντούκια. Ανακάτεψε πολύ καλά και βάλε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα.
Πάρε την γκοφρέτα και ρίξτη στο μούλτι να την αλέσεις και αυτήν. Ανακάτεψε την αλεσμένη γκοφρέτα με τα αλεσμένα φουντούκια σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ- θα βουτήξουμε τις σοκολατένιες μπαλίτσες μέσα. Πάρε το μείγμα από το ψυγείο και ξεκίνα να πλάθεις μπαλίτσες. Με ένα κουτάλι του γλυκού πάρε μείγμα (να γεμίσει καλά το κουταλάκι) και στη μέση βάλε ένα από τα φουντούκια που έβαλες στην άκρη. Κάνε μια μπάλα γύρω από το φουντούκι και ρίξε την στο μείγμα με την γκοφρέτα. Βάλε τα Ferrero Rocher σου σε ένα ταψί με λαδόκολλα και άφησε τα στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Όσο έχεις να κρυώνουν τα Ferrero Rocher στο ψυγείο ετοίμασε και λιώσε την κουβερτούλα σε μπεν μαρί. Άκου τώρα ένα κολπάκι για να βουτήξεις τα σοκολοτένια μπαλάκια στο μπεν μαρί. Πάρε οδοντογλυφίδες και τσίμπα ελαφρά κάθε σοκολάτακι. Βούτα το στην σοκολάτα και έπειτα βγάλτο και βάλτο πάλι πίσω στη λαδόκολλα. Το ίδιο κάνε και για τα 25 Ferrero Rocher. Μόλις τελειώσεις με όλα, άφησε τα μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και έπειτα βγάλε τις οδοντογλυφίδες! Voila, είναι έτοιμα!
Bonus Tips:
Άμα θες να εντυπωσιάσεις, μπορείς να πάρεις από το σούπερ μάρκες μικρές θηκούλες για σοκολατάκια και να τα παρουσιάσεις σε μια πιατέλα ή μια τουρτιέρα. Στην αγορά επίσης μπορείς να βρεις και χρυσό αλουμινόχαρτο για να τα τυλίξεις και να είναι ακριβώς όπως η συσκευασία των Ferrero Rocher.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ : ΣΥΝΤΑΓΕΣ https://www.ediva.gr/, περιοδικο γαστρονόμος τεύχος 93.