Συνταγές για το τραπέζι το Δεκαπενταύγουστο
Είτε βρίσκεστε στην πόλη, είτε σε κάποιο από τα πανέμορφα νησιά μας, σίγουρα ετοιμάζεστε για τον Δεκαπενταύγουστο! Όλο και κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο θα γιορτάζει, όλο και σε κάποια γιορτή θα έχετε να πάτε ή σε κάποιο πανηγύρι να χορέψετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες απολαμβάνοντας τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές. Ό,τι κι αν έχετε κανονίσει να κάνετε εκείνη την ημέρα, θα είναι σίγουρα μια καλή αφορμή να δείτε φίλους και να διασκεδάσετε.
Τι γίνεται, όμως, αν βρίσκεστε στην «άλλη πλευρά»; Την πλευρά, δηλαδή, που δεν κάνει σχέδια να επισκεφτεί, αλλά να… υποδεχτεί; Με λίγα λόγια, ενώ όσο οι φίλοι σας χαίρονται τα μπάνια τους, εσείς προσπαθείτε να οργανώσετε το γιορτινό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου; Να σκεφτείτε τη διακόσμηση του χώρου, τη λίστα των καλεσμένων και –φυσικά– το μενού; Αγχωθήκατε; Ωραία. Μόλις έφτασε η στιγμή να πατήσετε pause και να… ξε-αγχωθείτε! Γιατί; Μα, φυσικά, επειδή η γιορτή είναι μια αφορμή για να περάσετε καλά, όχι για να αγχωθείτε. Στις γραμμές που ακολουθούν, έχω συγκεντρώσει για εσάς έξυπνες συμβουλές τόσο για την οργάνωση και τη διακόσμηση του χώρου, όσο και για το μενού (βασικά, κυρίως γι’ αυτό)! Καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας, πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε ό,τι σας αρέσει και –φυσικά– ό,τι νομίζετε πως θα αρέσει και στους καλεσμένους σας.
- Κάντε τη λίστα με τους καλεσμένους σας από νωρίς. Έτσι, θα μπορέσετε να οργανώσετε τα ψώνια σας, να σχεδιάσετε το μενού και να φροντίσετε όλες τις λεπτομέρειες.
- «Χωρίστε» το σπίτι σας σε διάφορα μέρη ανάλογα με το πώς θα κυλήσει η μέρα. Π.χ. ξεκινήστε από ένα σημείο εσωτερικά στο σπίτι ή στη βεράντα στο οποίο θα υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας. Εκεί, μπορείτε να έχετε ένα welcome drink και κάποια ορεκτικά… ανθεκτικά στη ζέστη. Το σπιτικό iced tea και οι τρεις σπιτικές λεμονάδες που σας προτείνω, θα σας λύσουν τα χέρια και μπορούν να δροσίζουν τους καλεσμένους σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το ίδιο και τα Palmiers με πάστα ελιάς μαζί με τα Αλμυρά μπισκότα με κοπανιστή, τα οποία θα «φρενάρουν» λίγο την πείνα των καλεσμένων σας μέχρι την ώρα που θα καθίσουν στο τραπέζι.
- Αν έχετε σχεδιάσει να στρώσετε το τραπέζι σας έξω, σκεφτείτε αντί για τραπεζομάντηλο να χρησιμοποιήσετε δύο runner κατά μήκος του τραπεζιού ή ατομικά σουπλά. Έτσι, ακόμα κι αν φυσάει, δεν θα ψάχνετε τρόπους για να κρατήσετε το τραπεζομάντηλο στη θέση του. Όσο για τις χαρτοπετσέτες; Ένα απλό βότσαλο σε κάθε πιάτο θα μπορούσε να τις κρατήσει σταθερές, χαρίζοντας ταυτόχρονα μια πιο… καλοκαιρινή χροιά στο τραπέζι σας!
- Σειρά έχει το μενού. Μία ή δύο σαλάτες και δύο-τρία ορεκτικά μπορούν να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Επόμενο βήμα; Το κυρίως πιάτο το οποίο μπορείτε να σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα ή κατευθείαν στα πιάτα των καλεσμένων. Κάποιες από τις εναλλακτικές σας;
Για τις σαλάτες:
Πατατοσαλάτα
- 1 1/2 κιλά πατάτες, μέτριες
- 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- 200 γρ. μαγιονέζα
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι,πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 50 γρ. κάππαρη
- 50 γρ. ελιές
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κλ. σέλερι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
Ας μαγειρέψουμε…
Κρατάμε τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις πλένουμε πολύ καλά.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και τις βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 30-40 λεπτά.
Μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι για να ελέγξουμε αν έχουν βράσει.
Στη συνέχεια τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ξύσμα από τα λεμόνια, τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μόλις κρυώσουν τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε ακανόνιστα, σε μεγάλα κομμάτια.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, βάζουμε τις πατάτες στη μαρινάδα και προσθέτουμε την κάππαρη, τις ελιές κομμένες σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλερι, τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και μεταφέρουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
Σερβίρουμε με καπνιστή πάπρικα.
Διατηρείται στο ψυγείο. Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο τόσο πιο νόστιμη γίνεται.
Σαλάτα ντάκος
Για τα ορεκτικά:
Στρούντελ λαχανικών
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 1 σκ. σκόρδο
- 200 γρ. μανιτάρια champignon, μεσαία
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 καρότο
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 200 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
- 4-5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 10 φύλλα δυόσμου
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 10 ελιές
- 1 κ.σ. φρυγανιά
- 50 γρ. διατροφική μαγιά, (προαιρετικά)
- 5 λιαστές ντομάτες
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Ας μαγειρέψουμε…
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Για τη γέμιση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ.
Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, ρίχνουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Θέλουμε το τηγάνι να καίει ώστε να ψηθούν τα λαχανικά και όχι να βράσουν. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια για να μην βγάλουν τα υγρά τους.
Κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και σουρώνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια για να βγάλουν όλη την υγρασία. Δεν θέλουμε καθόλου υγρασία για να μην πανιάσει το φύλλο μας.
Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το καρότο και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για το στρούντελ
Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε ώστε να κάνουμε ένα μείγμα μυρωδικών.
Παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα υπόλοιπα τα αποθηκεύουμε. Παίρνουμε ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε 2 κ.σ. μυρωδικά και σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι, τις ελιές κομμένες σε ροδέλες, την φρυγανιά για να τραβήξει την υγρασία, την διατροφική μαγιά, τις λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και το ξύσμα από το λεμόνι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα, και με ένα κουτάλι την απλώνουμε ώστε να καλύψει την επιφάνεια των φύλλων αφήνωντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 2 εκ.
Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες από τις μικρές πλευρές και την μία μέγάλη πλευρά που βρίσκεται απέναντι μας.
Παίρνουμε τη μεγάλη πλευρά που βρίσκεται μπροστά μας και αρχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι να έχουμε ένα ρολό.
Παίρνουμε ένα ταψί (20×30 εκ.) και απλώνουμε μία λαδόκολλα.
Βάζουμε το στρούντελ στο ταψί με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με ένα πινέλο απλώνουμε ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του στρούντελ.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε υψηλή σχάρα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά, κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.
Μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί
- 500 γρ. σπανάκι, σε φύλλα
- 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 50 γρ. κονιάκ
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 4-5 κλ. θυμάρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- άνηθο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
Σερβίρουμε σε ξυλο κοπής με φύλλα φρέσκου βασιλικού, ξύσμα λεμονιού, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Tυρόπιτα
Γεμιστές πιπεριές με φέτα
Για τις πιπεριές
5 πιπεριές μακρόστενες κόκκινες
5 πιπεριές μακρόστενες πράσινες
1 μεγάλη τριμμένη ντομάτα
1 σκελ. σκόρδο (πολτοποιημένη)
1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1/2 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
400 γρ. φέτα μαλακή (σε τρίμματα)
150 γρ. ώριμη πικάντικη γραβιέρα (τριμμένη)
1 ψιλοκομμένη ντομάτα
Μπόλικη πάπρικα
Λίγο αλάτι
Μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κυρίως πιάτο:
Αρνί Κλέφτικο
Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο
Αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες
Τι ακολουθεί; Μα, φυσικά, το γλυκό! Η ευκολία όσον αφορά την παρασκευή του και η δροσιά του όσον αφορά την… κατανάλωση είναι τα δύο βασικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν οι συνταγές που θα σας προτείνω. Όσο για τη γεύση; Αυτή, είναι δεδομένη! Οι επιλογές σας;
Καλοκαιρινό γλυκό της μαμάς με μπισκότα και ζελέ φράουλα
Δροσερός κορμός με κρέμα λεμονιού για ένα αξεπέραστο γλυκάκι
Express γλυκό με μπισκότα και μαρμελάδα
Εύκολο παγωτό σάντουιτς
Πηγή : Ακης πετρεντζίκης , Αργυρώ Μπαρμπαρίγου