Πρόγραμμα Σάββατο 2/7/2022 και Κυριακή 3/7/2022
Συμπόσιο Λαογραφίας και Παράδοσης 1,2 και 3 Ιουλίου 2022 στην πόλη των Γρεβενών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πίνδος για τον εορτασμό των 30 Χρόνων από την ίδρυση του.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρεβενών Πίνδος γιορτάζει φέτος 30 χρόνια ζωής της πρώτης χορευτικής του ομάδας, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1992. Διοργανώνει εκδήλωση για την γιορτή της επετείου το τριήμερο 1,2 και 3 Ιουλίου 2022 στην πόλη των Γρεβενών. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν σεμινάρια χορού, περιηγήσεις, ημερίδα παρουσίασης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αυθεντικά γλέντια. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αξιόλογοι χοροδιδάσκαλοι και εισηγητές αλλά και χορευτικά σχήματα που πλαισιώνουν το συμπόσιο χορού. Αυτή η μουσικοχορευτική γιορτή καρδιάς κάνει αναφορά στο σήμερα, στο χθες και στο μέλλον.
Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
• 11:00-13:30 Αίθουσα Πέτρος Σιούλης(Διοικητήριο Γρεβενών)Σεμινάριο χορού με τον Χοροδιδάσκαλο κ. Γιάννη Αθανασίου, Ήπειρος
• 15:00: Υποδοχή Χορευτικών Συγκροτημάτων και Πολιτιστικών Συλλόγων
• 19:00: Συμμετοχή Συλλόγων στην Υποδοχή και Λιτανεία της Τιμίας Κάρας Οσίου Νικάνορος
• 20:00-21:30: Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών Ημερίδα “Τα Γρεβενά σταυροδρόμι πολιτισμών”.
1. Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
2. «Η συμβολή των πολιτιστικών φορέων, στη διάσωση και διάδοση της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης», Νικόλαος Βαβρίτσας, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Α.Π.Θ., Τμήματος Φυσικής Αγωγής, Χοροδιδάσκαλος
3.«Η μουσική του Βοϊου και των Γρεβενών», Κώστας Τσώνης, Χοροδιδάσκαλος
4.«Η μουσική της Πίνδου, ταυτίσεις και αποκλίσεις», Ανδρομάχη Μπούνα-Βάιλα, Δρ. Κοινωνιολογίας, Διδάσκουσα Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
5. «Η γκλίτσα στη νεοελληνική παράδοση και την ποιμενική ζωή», Γεώργιος Παπαδόπουλος, Συλλέκτης-Πρόεδρος Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης
6. «Ειδικό αφιέρωμα στα 30 Χρόνια Πίνδος», Πρέβεζας Ευθύμης, Χοροδιδάσκαλος και ιδρυτικό Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πίνδος.
• 21:30-21:45: Πλατεία Αιμιλιανού Πομπή χορευτικών συνοδεία μουσικών σχημάτων και της μπάντας κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Γρεβενών.
• 22:00: Πλατεία Αιμιλιανού Παραδοσιακό Γλέντι με την παρουσία χορευτικών τμημάτων. Θα συνεχιστεί η βραδιά με γλέντι για όλους με την ορχήστρα του Σταύρου Κουσκουρίδα. Φωνές Γιάννης Λίτσιος και Δόμνα Μέγγα. Θα τιμηθεί για την προσφορά του ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της μουσικής μας παράδοσης ο κ. Γρηγόρης Καψάλης. Προς τιμήν του θα χορέψει το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν:
1. Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων,
2. Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων,
3. Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Κοζάνης “Η ΚΟΖΙΑΝΗ”,
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου Κοζάνης “Ιωακείμ Λιούλιας”,
5. Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δεσκάτης,
6. Σύλλογος Κοπατσαραίων Επαρχίας Ελασσόνας “Το Κοπάτσι”
Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
• 11:00-13:30 Αίθουσα Πέτρος Σιούλης (Διοικητήριο Γρεβενών)Σεμινάριο χορού με τον Xοροδιδάσκαλο κ. Νικόλαο Βαβρίτσα, Περιοχή Γρεβενών.
• 15:00 Περιηγητικές διαδρομές χορευτικών σχημάτων και των συμμετεχόντων στο συμπόσιο στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών.
Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.
Τις εκδηλώσεις μας υποστηρίζουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Γρεβενών. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Ιωαννίνων.
Πλήθος χορηγών επαγγελματιών της πόλης μας υποστηρίζουν έμπρακτα την αγάπη τους και στηρίζουν την εκδήλωση.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσίας τις εκδηλώσεις μας.
Εκ του Συλλόγου
Λίγα Λόγια για τον Γιάννη Αθανασίου , θα σας πείσουν γιατί δεν πρέπει να χάσετε την εισήγηση του, το Σάββατο 2/7/2022 στις 11:00 ούτε και την εμφάνιση του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.
Ο Γιάννης Αθανασίου γεννήθηκε το 1972 στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος του Γεωπονικού πανεπιστημίου και δραστηριοποιείται ως γεωπόνος, ιδιοκτήτης επιχείρησης με γεωργικά φάρμακα και εφόδια στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η ενασχόλησή του με το χορό αρχίζει στην ηλικία των 6 ετών στα παιδικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων. Σε ηλικία 17 ετών γίνεται πρωτοχορευτής του τμήματος εμφανίσεων του Λ.Ε.Ι.
Συμμετέχει σε πλήθος παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Δραστηριοποιείται ως χοροδιδάσκαλος από το 2005 ως σήμερα στον Χορευτικό όμιλο Κοπάνης.
Από το 2007 έως το 2015 στον πολιτιστικό σύλλογο Βασιλικής «Λορέντζος Μαβίλης».
Ενώ από το 2014 αναλαμβάνει μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Ράπτη όλα τα παιδικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων, το παιδικό τμήμα εμφανίσεων «Σαρακατσανάκια» με πολλές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, τα εφηβικά τμήματα και τα τμήματα ενηλίκων.
Λίγα λόγια για τον Νίκο Ββαρίτσα , θα σας πείσουν γιατί δεν πρέπει για κανένα λόγο να χάσετε την εισήγηση του, την Κυριακή 3/7/2022 στις 11:00. Γιατί αποτελεί τον δικό μας πρεσβευτή στη μουσικοχορευτική μας παράδοση.
Υπερήφανοι για τον συντοπίτη μας, έναν άνθρωπο που οδήγησε ψηλά τα Γρεβενά, μέσα από την επαγγελματική του πορεία και το μεράκι του και αποτέλεσε πρεσβευτή της Γρεβενιώτικης μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, τον Νικόλαο Βαβρίτσα. Μαζί μας το Σάββατο 2/7/2022 και την Κυριακή 3/7/2022 αίθουσα Πέτρος Σιούλης ο Χοροδιδάσκαλος Νικόλαος Βαβρίτσας. Μοναδικός στο είδος του και εξειδικευμένος στην περιοχή των Γρεβενών.
Ο Νικόλαος Βαβρίτσας γεννήθηκε στο Σπήλαιον Γρεβενών το 1951. Έχει βασικό πτυχίο της Ε.Α.Σ.Α. Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 1974. Διορίστηκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής το 1977 στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1ο Λύκειο Γρεβενών). Από το 1987, που αποσπάστηκε για πρώτη φορά στο Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ., δίδαξε επί δέκα οχτώ ακαδημαϊκά έτη και μέχρι την εκλογή του σε θέση Δ.Ε.Π. του Τμήματος, το μάθημα των ελληνικών χορών. Το 1985 απέκτησε Πιστοποιητικό Ισοτιμίας από το Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ. και την ίδια χρονιά Πτυχίο Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Το 2003 απέκτησε Διδακτορικό δίπλωμα από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. Το 2006 εξελέγην ως μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος στη βαθμίδα του Λέκτορα. Το Φεβρουάριο του 2013 εξελέγην στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών» και τον Ιούνιο του 2016 μονιμοποιήθηκε στην ίδια θέση. Το Σεπτέμβριο του 2018 συνταξιοδοτήθηκε από το Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ.
Έχει μακρόχρονη διδακτική εμπειρία και σημαντικό διδακτικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Η διδακτική εμπειρία ανταποκρίνεται τόσο στη Δευτεροβάθμια, όσο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που αφορά το μάθημα των ελληνικών παραδοσιακών χορών του ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ., καθώς και το μάθημα επιλογής “Μουσική Ρυθμολογία”. Επίσης, έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπόσια, ημερίδες και σε προπονητικά σεμινάρια. Εμφανίζει μακρόχρονη διδακτική και επαγγελματική εμπειρία σε πολιτιστικούς συλλόγους με αντικείμενο τον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Έχει οργανώσει και συνοδεύσει σε πολλές χώρες, για συμμετοχή σε διεθνή χορευτικά φεστιβάλ, το χορευτικό συγκρότημα του Αλεξανδρείου Αθλητικού Μελάθρου και της Χ.Α.Ν.Θ. Επίσης, με τη χορευτική ομάδα του Τ.Ε.Φ.Α.Α./Α.Π.Θ., συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και άλλες εκδηλώσεις.
Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο ανταποκρίνεται: στη συγγραφή της διδακτορικής διατριβής, δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές, δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων (με κριτές σε πλήρες κείμενο), ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, έκδοση σημειώσεων, έκδοση πρακτικών και άλλες μουσικοχορευτικές αρχειακές εκδόσεις. Επίσης έχει προβεί στη συγγραφή δύο βιβλίων: α) (Σπηλιώτικα: Χειρόγραφα Δημοτικά τραγούδια Γ. Στεφούλη. Χοροί-Φορεσιές. Ν.Α. Γρεβενών (2006) & β) Παραδοσιακοί χοροί και η διδασκαλία τους. Ρυθμοκινητική ανάλυση και ρυθμική αρίθμηση, Θεσσαλονίκη (2008-2018).
Συμμετείχε σε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων επιστημονικών συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων. Παρουσιάζει πλούσιο διοικητικό έργο και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητας (μέλος συντακτικών επιτροπών, προεδρείο σε επιστημονικά συνέδρια, μέλος επιστημονικών επιτροπών και άλλες δραστηριότητες).