Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος, Το όραμα του Φεστιβάλ Μανάκια ως προσφορά στον Τόπο μας (Ιδέες/προτάσεις).
Αγαπητοί μου, συμπολίτισσες και συμπολίτες, φίλες και φίλοι του κινηματογράφου…
…για 2η συνεχόμενη χρονιά βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα και κηρύσσουμε την έναρξη μιας ακόμη γιορτής πολιτισμού. Η οποία με τις δυνάμεις της, προσπαθεί να προσφέρει ορίζοντες, μέσα από τον Κινηματογράφο και τις Καλές Τέχνες γενικότερα.
Σε μια προεκλογική περίοδο κατά την οποία αρχίζει ο διαχωρισμός της μικρής μας κοινωνίας, δείχνουμε έναν διαφορετικό δρόμο που μόνο να ενώσει μπορεί! Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ προηγείται της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να καταφέρει άλματα όταν η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ακόμη τα ονειρεύεται!
Με λυπεί το γεγονός όμως όπου στη δίνη της προεκλογικής περιόδου και την αγωνία να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια δεν έχουμε ακούσει ΙΔΕΕΣ και ΟΡΑΜΑ που να ενώνουν. Κοινές νοηματοδοτήσεις έχουμε ανάγκη που θα προσφέρουν στα ΓΡΕΒΕΝΑ. Λύσεις στα προβλήματά τους που θα τα οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες!
Εύχομαι να μην αναλωθούμε σε γενικόλογες ιδέες που ακόμη και μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συντάξει.
Όπως και να έχει εμείς θα είμαστε παρόντες από τα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΓΡΕΒΕΝΑ, να συνεχίσουμε την φήμη που κυκλοφορεί και μας θέλει να υλοποιούμε τις ιδέες μας σε δράσεις με συνέπεια. Διαμορφώνοντας διαρκώς το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας σε ένα διάλογο όχι με το παρελθόν, αλλά με το μέλλον.
Καθότι λοιπόν προεκλογική περίοδος και πολλοί θα ενδιαφέρεστε να αναζητήσετε νέους ορίζοντες για τον Τόπο, σας παραθέτω μερικές ιδέες μου, λειτουργικές, που συνθέτουν το όραμα αυτού εδώ του Φεστιβάλ.
Προσαρμοσμένοι στις σύγχρονες απαιτήσεις και τάσεις φιλοδοξούμε το Φεστιβάλ Μανάκια να αποτελέσει προμετωπίδα ώστε:
1) Να δημιουργήσουμε εργαστήριο θεωρίας και πράξης της τέχνης της φωτογραφίας και του κινηματογράφου στα Γρεβενά.
2) Να δημιουργήσουμε ένα αποθετήριο οπτικοακουστικού υλικού καταγραφής του τόπου των Γρεβενών και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας για λόγους πολιτιστικής αναφοράς και προβολής, με αρχεία κινηματογραφικής και φωτογραφικής αρτιότητας που θα μπορούνε να χρησιμοποιηθούν σε κάθε επικοινωνιακή ανάγκη.
3) Να δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό χάρτη με κινηματογραφική αποτύπωση τοπίων. Συμβάλλοντας και διευκολύνοντας στη γνωστοποίηση τοπίων για κινηματογραφικά γυρίσματα μεγάλων εταιρειών παραγωγής. Όσοι έχετε γνώση κινηματογραφικών μεγεθών καταλαβαίνεται τι σημαίνει για ένα μήνα να έχει εγκατασταθεί ένα συνεργείο παραγωγής σε έναν τόπο.
4) Να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτιστικό λίκνο και μιας γιορτής για τις Kαλές Tέχνες.
5) Να καταγράψουμε και να οργανώσουμε μια λίστα καλλιτεχνών της Δυτικής Μακεδονίας που εργάζονται και καλλιτεχνούν στην Ελλάδα, αλλά και όσων βρισκονται στη διασπορά. Εγχείρημα το οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι διαμέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ μας στην παρακάτω διεύθυνση https://manakiafestival.gr/are-you-an-artist/
6) Να συνεργαστούμε με τα τμήματα Φωτογραφίας, Κινηματογράφου και Καλών Τεχνών υποστηρίζοντας τη νέα γενιά δημιουργικών συμπολιτών μας.
7) Να προβάλλουμε και να προωθήσουμε την αισθητική αγωγή στη χώρα διαμέσου των Καλών Τεχνών, σε ένα διαδραστικό, άμεσο και γιορτινό περιβάλλον.
Για ποιο λόγο το κτήριο του ιδρύματος ΛΑΔΑ ρημάζει ακόμη; Τα κτήρια στην περιοχή του “Αχίλλη”;
Ναι σαφώς η εύκολη, ανεύθυνη, απάντηση ότι ανήκουν αλλού είναι γνωστή. Αλλά το θέμα είναι ότι ΕΔΩ ρημάζουν και σαφώς το απρόσωπο αλλού απ’ ότι φαίνεται δεν μεριμνά, για τίποτε!
Στην ερχόμενη δημοτική αρχή προτείνω τη δράση υιοθεσίας ενός κτηρίου. Ένας υπεύθυνος αντιδήμαρχος θα συνεργάζεται με κάποιον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και θα υιοθετούν ένα από τα εν λόγω κτήρια ώστε να στεγάζουν τους σκοπούς και τα οράματά τους απο κοινού. Κάθε κτήριο μπορεί να είναι ένα νέο πολιτιστικό κύτταρο της πόλης.
Ένα από αυτά τα κτήρια εάν υιοθετηθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών και το Φεστιβάλ Μανάκια, μπορεί να μετατραπεί σε Μουσείο Κινηματογράφου και Φωτογραφίας. Προβολές, εργαστήρια, ομιλίες, εξειδικευμένα σεμινάρια, εκθέσεις.
Προτείνω σε έναν από τους ισόγειους χώρους του Δημαρχείου να δημιουργηθεί το “φωτογραφικό εργαστήρι” των Αδελφών ΜΑΝΑΚΙΑ, με υλικό εποχής και τους Αδελφούς Μανάκια παρόντες, ως κέρινα ομοιώματα να δημιουργούν ακόμη τα πορτρέτα και τις “κινούμενες” φωτογραφίες τους, στο σήμερα! Επισκέψιμο καθημερινά προβάλλοντας την σπουδαία παράδοση που μας κληροδότησαν στην τέχνη της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
Ένα από τα μεγάλα επίσης όνειρά μου είναι να καταφέρουν τα Γρεβενά να ενταχθούν στο ΔΙΚΤΥΟ των ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ της UNESCO (Creative Cities). Ενημερωτικά καμία πόλη στην Ελλάδα δεν έχει αυτόν τον τίτλο ακόμη. Σίγουρα χρειάζεται πολλή δουλειά και τρέξιμο. Χρειάζεται ΕΓΝΟΙΑ. Κυρίως όμως μια τεράστια συνισταμένη δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και μιας πολιτικής χάραξης που θα ακούει και θα βλέπει την πρωτοπορία και όχι την μικροπολιτική.
Με αυτές τις ιδέες και τους ενθουσιασμούς προχωράμε ανοίγοντας νεους δρόμους.
Κάπως έτσι χτίσαμε αυτό το φεστιβάλ και τα υπόλοιπα, Πρώτα το Φεστιβάλ Ιρλανδικού Πολιτισμού τιμώντας τον Άγιο Πατρίκιο (StPatricksDay.gr), έπειτα το Φεστιβάλ Τόπος (ToposFestival.gr) με τους φίλους μας από τη Γαλλία που είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Δυτική Μακεδονία το οποίο προσελκύει στοχευμένα το μεγαλύτερο διεθνές κοινό και φέτος για πρώτη φορά το μοναδικό μουσικό Φεστιβάλ Batucalda (Batucalda.gr).
Τα μικρά μας Γρεβενά με αυτή την πρωτοπορία ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη, με συμμετοχές και συνεργασίες από κάθε άκρη του κόσμου.
Μείνετε συντονισμένοι, τον ερχόμενο Οκτώβριο η πόλη μας θα φιλοξενήσει μια μοναδική έκθεση με φωτογραφίες των Αδελφών Μανάκια, κάτι το οποίο θα συμβεί πρώτη φορά στα Γρεβενά. Επεκτείνοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μανάκια θα μεταφέρουμε την έκθεση “Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό” που διεξάγεται στα πλαίσια της 8ης BIENNALE Θεσσαλονίκης από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Μια απίστευτη συγκυρία με υλικό που περιήλθε στο Μουσείο με έναν πολύ απρόσμενο τρόπο.
Να είστε όλοι καλά, να πιστεύευτε στις δυνάμεις σας και να πιστεύετε στον Τόπο μας! Τα Γρεβενά δεν υπολείπονται, αντιθέτως πλεονεκτούν!
Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος
Υπεύθυνος Διοργάνωσης / Σχεδιαστής
Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μανάκια
MFFFA