Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, διαπιστώνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, με το 14% του τομέα να αναφέρει προχωρημένο σχεδιασμό επένδυσης.
Υψηλότερη κινητικότητα σημειώνεται στα μεγαλύτερα μεγέθη επιχειρήσεων, τόσο σε όρους επενδυτικής διάθεσης (58% των μεσαίων, έναντι 43% των πολύ μικρών) όσο και ετοιμότητας (με ενεργό ενδιαφέρον από 19% των μεσαίων, έναντι μόλις 6% των πολύ μικρών).
Σχεδόν το 50% του τομέα δήλωνε πρόθυμο να ενταχθεί σε κάποια δράση του Ταμείου, σύμφωνα με έρευνα της ΕΤΕ.
Οσον αφορά τον τύπο προωθούμενων επενδύσεων, ως αιχμή του δόρατος ξεχωρίζουν οι ψηφιακές επενδύσεις (κυρίως από επιχειρήσεις εμπορίου), καθώς και οι πράσινες επενδύσεις (κυρίως από βιομηχανίες).
Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι τώρα το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη κινητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει σημασία το γεγονός ότι το 41% αυτών με σχηματοποιημένα επενδυτικά σχέδια, δηλώνει ότι αναμένει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2023 και συνεπώς φέτος αναμένεται να γίνει ορατή η πρώτη αναπτυξιακή ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενα ποσοστό 34% αναμένει ολοκλήρωση σε 1-2 έτη, το 13% σε 2-3 έτη και το υπόλοιπο 13% σε περισσότερα από 3 έτη. Οι επενδύσεις που προβλέπεται να ολοκληρωθούν ταχύτερα είναι κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και αυτές που θα αργήσουν περισσότερο είναι στη βιομηχανία. Οι αναλυτές της τράπεζας πάντως επισημαίνουν ότι «αν και η επιτάχυνση της κινητικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι εμφανής, απαιτείται περαιτέρω επαγρύπνηση καθώς το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου είναι δεδομένο (με το 1/3 των δανειακών του πόρων να έχει ήδη συνδεθεί με υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια).»
«Συνοψίζοντας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, «προκειμένου το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσει να μετουσιωθεί πλήρως σε πράξη, αναδεικνύεται η ανάγκη για περαιτέρω παροχή τεχνικής βοήθειας στη σύνταξη δυνητικά επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων όσο και η σημασία παράλληλης αξιοποίησης συμπληρωματικών χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός). Συνεπώς, η υψηλή διαθεσιμότητα πόρων σε συνδυασμό με την επενδυτική ορμή που αναγνωρίζουμε στις ΜμΕ συνιστά μια μοναδική συγκυρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».
Πηγή: www.kathimerini.gr