Ραβανί
προετοιμασία 15 λεπτά
μαγείρεμα 35 λεπτά
-
1 φλ. ζάχαρη
-
1/2 φλ. κρέμα λεμόνι εμπορίου (ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού λεμόνι πορτοκάλι κλπ.)
-
1 συσκ. γιαούρτι πλήρες
-
1/2 φλ. βούτυρο μαλακό λιωμένο και κρύο ή σπορέλαιο
-
1½ φλ. χοντρό σιμιγδάλι
-
3/4 φλ. καρύδα
-
1 κ.γ. κοφτό μπέικινκ πάουντερ
-
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
-
1 σόδα μαγειρική
-
1 λεμόνι (ξύσμα)
-
Αμυγδαλόψιχα για το γαρνίρισμα
-
Για το σιρόπι
-
2 φλ. ζάχαρη
-
2 φλ. νερό
-
1/4 φλ. κρέμα λεμόνι
-
Λίγες σταγόνες λεμόνι
-
Φλούδα λεμονιού
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο για να ψήσουμε το γλυκό μας στους 170°C.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το γιαούρτι και με σύρμα τα χτυπάμε να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το σιμιγδάλι, την καρύδα, το μπέικιν, τη σόδα, τη βανίλια και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το ραβανί.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μικρό βουτυρωμένο πυρίμαχο ή τετράγωνο σκεύος 25 εκ.
- Η στρώση του γλυκού μας πρέπει να είναι λεπτή, για να σιροπιαστεί σωστά.
- Χαράζουμε την επιφάνεια σε νοητά κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα αμύγδαλο.
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα για 4-5 λεπτά.
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να διατηρείται ζεστό.
- Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό και τη φλούδα από λεμόνι.
- Μόλις βγάλουμε το ραβανί όπως είναι καυτό, βουτάμε ένα μαχαίρι σε ζεστό νερό και το χαράζουμε σε κομμάτια.
- Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο να το πιει σχεδόν όλο.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
πηγή: argiro.gr