Η Σωματική και Ψυχική Υγεία αφορά κυρίως, κοινωνικά, πολιτισμικά και προσωπικά πιστεύω τα οποία δημιουργούν βαθιά ριζωμένα ταμπού ως προς την ψυχοθεραπεία. Αυτά τα ταμπού επηρεάζουν την αντίληψη της ψυχοθεραπείας ως θεραπευτικού εργαλείου.
Έχει διαπιστωθεί ότι η πεποίθηση των ανθρώπων ως προς την ψυχοθεραπεία, χαρακτηρίζει το άτομο ως «τρελό» ή «αδύναμο χαρακτήρα». Το ισχυρό στίγμα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές κάνει συχνά τα άτομα να αποφεύγουν να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια. Οι άνθρωποι στηρίζουν αυτό το ταμπού στην παλιά αντίληψη ότι τα ψυχικά προβλήματα δείχνουν προσωπική αποτυχία ή έλλειψη δύναμης.
Η πεποίθηση ότι η ψυχοθεραπεία είναι μόνο για σοβαρές περιπτώσεις.
Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι η ψυχοθεραπεία απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια ή βαριά κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος, δυσκολίες στις σχέσεις, εργασιακό στρες και καθημερινά «προβλήματα».
Άλλο ένα ταμπού προέρχεται από το φόβο ότι η αποκάλυψη της ψυχοθεραπείας θα οδηγήσει σε κριτική ή περιθωριοποίηση από τον περίγυρο. Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν ότι θα στιγματιστούν ως «αδύναμοι» ή «ευαίσθητοι» αν αναζητήσουν βοήθεια. Ως αποτέλεσμα ενισχύεται η αποφυγή της θεραπείας.
Προκατάληψη κατά της «συζήτησης» ως μορφή θεραπείας.
Ο κοινωνικός περίγυρος θεωρεί ότι η συζήτηση με έναν ψυχολόγο δεν είναι «πραγματική» θεραπεία. Πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι απλά «κουβέντα» και δεν μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση. Αυτή η αντίληψη μπορεί να αποθαρρύνει την δοκιμή ψυχοθεραπείας, παρόλο που οι έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι πρέπει να τα καταφέρουμε μόνοι μας κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό. Έτσι, αναζωπυρώνεται η αντίληψη της αυτονομία ως ένδειξη δύναμης και ανθεκτικότητας, ενώ η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό θεωρείται ένδειξη αδυναμίας.
Μέσα από την ψυχοθεραπεία, μαθαίνουμε να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά, να αναγνωρίζουμε τοξικά μοτίβα στις σχέσεις μας και να χτίζουμε πιο υγιείς, ποιοτικές σχέσεις. Επιπλέον, μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε συγκρούσεις και να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.
Οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια.
Όσον αφορά το κόστος της ψυχοθεραπείας, πολλοί πιστεύουν ότι είναι υπερβολικά ακριβή ή πολυτέλεια για λίγους. Αυτό αποτρέπει άτομα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους από το να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη, ακόμα κι αν είναι αναγκαία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κέντρα ψυχικής υγείας τα οποία είναι δωρεάν. Επιπροσθέτως, υπάρχουν εφαρμογές στις οποίες ανάλογα με το αίτημα, προτείνετε ο ιδανικός ψυχολόγος σε πολύ προσιτές τιμές.
Η ψυχοθεραπεία ως μακροχρόνια διαδικασία.
Πολλοί αποφεύγουν την ψυχοθεραπεία, πιστεύοντας ότι είναι μια μακροχρόνια και ατελείωτη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένων βραχυχρόνιων θεραπειών που στοχεύουν σε συγκεκριμένα ζητήματα και προσφέρουν γρήγορα αποτελέσματα.
Εν τέλει η θεραπευτική σχέση είναι το σημαντικότερο καθώς αφορά την επικοινωνία και την κατανόηση των συναισθημάτων. Όπως συμβαίνει και στις ανθρώπινες σχέσεις, δεν είναι εφικτό να ταιριάζουμε με όλους, το ίδιο και με κάθε θεραπευτή.
Καταπολέμηση των ταμπού.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ταμπού, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τον ανοιχτό διάλογο γύρω από την ψυχική υγεία και την ψυχοθεραπεία. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η υποστήριξη της κοινωνίας μπορεί να μειώσει το στίγμα και να προωθήσει την πρόσβαση στη θεραπεία για όσους τη χρειάζονται.