“Promoting Urban Resilience Through an Integrated Advanced Decision Support System for Flood Control” και ακρωνύμιο “URBANFLOODS”
Στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κοζάνη η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου με τίτλο “Promoting Urban Resilience Through an Integrated Advanced Decision Support System for Flood Control” και ακρωνύμιο “URBANFLOODS” την οποία διοργάνωσε το Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών, του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ). Στη συνάντηση του έργου συμμετείχαν εταίροι από 8 χώρες (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Σερβία, Αλβανία και Ελλάδα) καθώς και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων εταίρων. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως επικεφαλής εταίρος και η ΔΕΥΑ Κοζάνης. Συνεργαζόμενοι εταίροι είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Γενική Διεύθυνση Υδάτων, το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. ΤΗΜΕΝΟΣ του ΠΔΜ και ο Δήμος Κοζάνης. Επιστημονικά υπεύθυνη του έργου εκ μέρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι η Καθηγήτρια κ. Μαλαματή Λούτα, Αντιπρύτανις Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων του ΠΔΜ.
Αντικείμενο του έργου είναι η ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας σε κινδύνους πλημμύρας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου μέσω ενός ενοποιημένου Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων και μιας αποτελεσματικής πλατφόρμας επικοινωνίας και μάθησης. Οι καινοτόμες λύσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου βασίζονται σε ένα εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα για την έγκαιρη προειδοποίηση και τη διαχείριση των πλημμυρών που λειτουργεί ως εργαλείο λήψης αποφάσεων και τελικά, την πρόταση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων, μέτρων και συστάσεων στους εμπλεκόμενους φορείς, για αποτελεσματικό έλεγχο των πλημμυρών στις αστικές περιοχές. Το έργο θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για τις πλημμύρες, θα βελτιώσει τη διαχείριση των πλημμυρών, θα προτείνει νέες πολιτικές και βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα μέτρα, θα ενισχύσει την ανάπτυξη ικανοτήτων και θα προτείνει στρατηγική και σχέδια δράσης, προς όφελος των τοπικών αξιωματούχων, των μελών της κοινότητας, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και του ευρύτερου κοινού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.747.583,17€ και συγχρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VI-B Αδριατική – Ιόνιο ADRION 2021-2027 και από εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων χωρών. Το έργο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2027 (διάρκεια 36 μήνες).
Την 1η ημέρα της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα τεχνικής και οικονομικής διαχείρισης του έργου ενώ προγραμματίστηκαν οι δραστηριότητες του έργου που θα λάβουν χώρα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Την 2η ημέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε τεχνική επίσκεψη στο φράγμα Ιλαρίωνα και στο ρέμα Σιόποτο, που αποτελεί την πιλοτική περιοχή του έργου για την Ελλάδα.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VI –B Adriatic–Ionian ADRION 2021‐2027.
This has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the document is the sole responsibility of University of Western Macedonia and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or IPA ADRION programme authorities.