Πως να ελέγχουμε την πείνα
Ο έλεγχος της πείνας είναι σημαντικός για τον έλεγχο του βάρους και για τη συνολική υγεία μας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης και τη μείωση της πείνας.
Τρώμε με ωράριο
Η σταθερότητα στα γεύματα βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων του ζαχάρου σε φυσιολογικά όρια και στην πρόληψη της υπογλυκαιμίας που προκαλεί την πείνα
Επιλέγουμε ποιοτικές τροφές
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες ενισχύουν τον κορεσμό. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά , τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια
Μένουμε ενυδατωμένοι
Συχνά η δίψα συγχέεται με την πείνα. Πίνουμε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να πετύχουμε τη βέλτιστη ενυδάτωση και τον έλεγχο της πείνας
Πρωτεϊνική πρόσληψη
Οι πρωτεΐνες μας κάνουν να νιώθουμε γεμάτοι και χορτάτοι. Τρώμε καθημερινά τροφές πλούσιες σε άπαχες πρωτεΐνες όπως είναι τα άπαχα κρέατα, το κοτόπουλο αλλά και τα ψάρια, το άπαχο τυρί και τα όσπρια.
Ελέγχουμε τις μερίδες
Δίνουμε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας μας ώστε να μην υπερκαταναλώνουμε φαγητό. Χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα και σερβίρουμε μόνο όσο φαγητό είναι αναγκαίο.
Ενσυνείδητη διατροφή
Τρώμε αργά και μασάμε καλά την κάθε μπουκιά. Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας ώστε να απολαμβάνουμε και να παρατηρούμε το φαγητό. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε πότε έχουμε χορτάσει και σταματάμε να τρώμε μόλις χορτάσουμε.
Αποφεύγουμε τη ζάχαρη
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη δημιουργούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του ζαχάρου με αποτέλεσμα όταν τις καταναλώνουμε να εμφανίζουμε συχνότερα λιγούρες.
Επαρκής ύπνος
Η έλλειψη του ύπνου διαταράσσει τους μηχανισμούς πείνας κορεσμού και αυξάνει την όρεξη. Για την καλύτερη διαχείριση της πείνας. Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε 7-9 ώρες ημερησίως ώστε να έχουμε έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο
Διαχείριση του άγχους
Τα υψηλά επίπεδα άγχους συχνά οδηγούν σε συναισθηματικό φαγητό. Οι χαλαρωτικές τεχνικές και η θεραπεία του άγχους βοηθούν στη μείωση του συναισθηματικού φαγητού
Τακτική άσκηση
Η καθημερινή άσκηση βοηθά στον έλεγχο της πείνας καθώς ρυθμίζει τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές που έχουν να κάνουν με την πείνα.
Καλή προετοιμασία
Η καλή οργάνωση και προετοιμασία των γευμάτων μας βοηθά να έχουμε νόστιμα και θρεπτικά γεύματα ανά πάσα στιγμή. Ψωνίζουμε μόνο ότι είναι απαραίτητο και αποφεύγουμε να έχουμε στο σπίτι περιττά σνακ και λιχουδιές.
Σταθερότητα και μέτρο
Οι απότομες αλλαγές στο διαιτολόγιο μας όπως η απότομη μείωση θερμίδων ή αποφυγή ολόκληρων ομάδων τροφών μπορεί να διαταράξει τους μηχανισμούς της πείνας και του κορεσμού στον εγκέφαλο και να προκαλέσει υπερφαγικά επεισόδια. Αποφεύγουμε περιοριστικές πρακτικές και στερητικές δίαιτες και τηρούμε το μέτρο.
Επαγγελματική βοήθεια
Σε περίπτωση που μας είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε την πείνα ή αντιμετωπίζουμε και κάποιο θέμα υγείας που μπορεί να επηρεάζει την όρεξή μας τότε είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτούμε έναν επαγγελματία διαιτολόγο ώστε να μας παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη.
Είναι καλό να γνωρίζουμε πως η όρεξη, η πείνα και ο κορεσμός διαφέρουν για κάθε άνθρωπο. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να βρούμε πρακτικές που να δουλεύουν γι αυτό και χρειάζεται υπομονή και επιμονή μέχρι να τα καταφέρουμε.
Για εξειδικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις και ανάλυση του μικροβιώματος κάλεσε στο:
Τηλ 2462087555
Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κ.Ταλιαδούρη 12, Γρεβενά
Δ. Μονάχου 1, Σιάτιστα