Πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο γεμιστές με χοιρινό και ρύζι
Στη Φλώρινα οι πιπεριές δεν χρησιμοποιούνται στα φαγητά μονάχα τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή νωπές στην εποχή τους. Η γεύση τους συνοδεύει πολλά χειμωνιάτικα πιάτα και αυτό οι Φλωρινιώτες το πετυχαίνουν αποξηραίνοντας τις πιπεριές σε μεγάλες αρμαθιές. Σε αυτή την περίπτωση, πριν από το μαγείρεμα τις βράζουν για μερικά λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν ξανά νερό και να μαλακώσουν, και τις στραγγίζουν.
40′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 8
Διαδικασία
- Για τις πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο γεμιστές με χοιρινό και ρύζι, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά, αφήνουμε να πάρει ήπια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να σωθεί σχεδόν όλο το υγρό, αλλά να μη στεγνώσει το φαγητό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Με ένα μαχαιράκι κόβουμε από τις πιπεριές τα «καπάκια» με το κοτσάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα χοιρινού, αφήνοντας ένα περιθώριο 1-2 εκ. από το άνοιγμα, για να έχει χώρο να φουσκώσει το ρύζι.
- Κλείνουμε όσο μπορούμε τις γεμισμένες πιπεριές με τα καπάκια τους και τις τακτοποιούμε ξαπλωτά σε ένα ταψί που να τις χωράει σχεδόν ακριβώς, σε μονή στρώση.
- Περιχύνουμε με 300 ml καυτό νερό, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πιπεριές και να γίνει το ρύζι. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.