Οικονομία στο Σπίτι: Πώς να Εξοικονομήσεις Ρεύμα και Νερό Χωρίς Κόπο
#Της Λένας Διακουμάκου
Η καθημερινή κατανάλωση ενέργειας και νερού είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί κανείς με μερικές αλλαγές στις συνήθειες του. Ας δούμε, λοιπόν, πρακτικές συμβουλές για οικονομία στο ρεύμα και στο νερό στο σπίτι.
1. Αντικατάσταση Παραδοσιακών Λαμπτήρων με LED
- Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους παραδοσιακούς και διαρκούν πολύ περισσότερο. Αντικατάστησε τα φωτιστικά σε χώρους που χρησιμοποιείς καθημερινά, όπως την κουζίνα και το σαλόνι.
2. Χρησιμοποίησε Πολύπριζα με Διακόπτη
- Πολλές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια ακόμα κι όταν δεν είναι σε χρήση (κατάσταση αναμονής). Με πολύπριζα που έχουν διακόπτη μπορείς να απενεργοποιείς όλες τις συσκευές με μία κίνηση, μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση.
3. Προτίμησε Οικιακές Συσκευές Ενεργειακής Κλάσης Α+++
- Οι σύγχρονες συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+++ καταναλώνουν σημαντικά λιγότερο ρεύμα. Αν χρειάζεται να αντικαταστήσεις κάποιο πλυντήριο, ψυγείο ή φούρνο, προτίμησε μια συσκευή ενεργειακής κλάσης Α+++ για χαμηλότερη κατανάλωση.
4. Χρησιμοποίησε Προγράμματα Οικονομίας στα Πλυντήρια
- Το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων έχουν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Χρησιμοποίησε το οικολογικό πρόγραμμα και προτίμησε πλύσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά αν τα ρούχα ή τα πιάτα δεν είναι πολύ λερωμένα.
5. Μείωσε την Κατανάλωση Νερού στην Κουζίνα και το Μπάνιο
- Εγκατέστησε κεφαλές ντους και βρύσες χαμηλής ροής για να μειώσεις τη ροή νερού χωρίς να μειώνεται η πίεση. Τα εξαρτήματα αυτά περιορίζουν τη ροή, εξοικονομώντας σημαντικές ποσότητες νερού καθημερινά.
6. Πρόσεχε τη Θερμοκρασία του Θερμοσίφωνα
- Θερμοσίφωνες και μποιλερ μπορούν να ρυθμιστούν στους 50-60°C για να εξοικονομήσεις ενέργεια χωρίς να μειώνεις την απόδοση. Επίσης, μπορείς να εγκαταστήσεις χρονοδιακόπτη για να λειτουργεί μόνο τις ώρες που τον χρειάζεσαι.
7. Αντικατάσταση Παλιών Κουφωμάτων ή Χρήση Αεροστόπ
- Τα παράθυρα και οι πόρτες με καλή μόνωση περιορίζουν τις θερμικές απώλειες, οπότε το σπίτι διατηρεί καλύτερα τη θερμότητα τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι. Αν τα κουφώματα δεν είναι νέα, πρόσθεσε αεροστόπ για οικονομία στη θέρμανση και το κλιματιστικό.
8. Κλείσε τις Συσκευές όταν Δεν Χρησιμοποιούνται
- Μην αφήνεις το φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας ανοιχτά χωρίς λόγο, και απέφυγε την υπερβολική χρήση του κλιματιστικού. Χρησιμοποίησε φυσικό φως όποτε είναι δυνατόν και κλείσε τα φώτα και τις συσκευές όταν δεν τις χρειάζεσαι.
9. Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση Νερού
- Μπορείς να συγκεντρώνεις το νερό που χρησιμοποιείς για το ξέπλυμα λαχανικών και φρούτων για να ποτίσεις φυτά. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης χωρίς καμία επιβάρυνση.
10. Προγραμμάτισε το Θερμοστάτη σου
- Ο θερμοστάτης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να μειώνει τη θέρμανση ή την ψύξη όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει στο σπίτι να διατηρείται στην ιδανική θερμοκρασία, μόνο όταν χρειάζεται.
Εξοικονομώντας Χρήματα και Προστατεύοντας το Περιβάλλον
Η εξοικονόμηση πόρων στο σπίτι προσφέρει όχι μόνο οικονομικό όφελος, αλλά και περιβαλλοντικό. Ακόμη και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας και νερού και να συμβάλουν στην προστασία του πλανήτη μας.