Νέα λειτουργία στο TikTok «κόβει» την αϋπνία με διαλογισμό μετά τις 10 – Θα νικήσει τον αλγόριθμο;
Η νέα λειτουργία του TikTok με τίτλο «Meditation in Sleep Hours», θα είναι διαθέσιμη σε χρήστες όλων των ηλικιών, ενώ για εφήβους κάτω των 18 ετών θα ενεργοποιείται αυτόματα από τις 10 το βράδυ
Νέα λειτουργία που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ύπνου των εφήβων μέσω καθοδηγούμενου διαλογισμού ενεργοποιεί το TikTok, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας. Η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πως το 98% των εφήβων κράτησαν ενεργή τη λειτουργία, ενισχύοντας την απόφαση να τη διαθέσει πλέον σε όλους τους χρήστες.
Πώς λειτουργεί
Η νέα λειτουργία, με τίτλο «Meditation in Sleep Hours» (Διαλογισμός σε Ώρες Ύπνου), θα είναι διαθέσιμη σε χρήστες όλων των ηλικιών, ενώ για εφήβους κάτω των 18 ετών θα ενεργοποιείται αυτόματα από τις 10 το βράδυ. Εφόσον κάποιος συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή μετά την εν λόγω ώρα, η ροή «For You» θα διακόπτεται από μια καθοδηγούμενη άσκηση διαλογισμού, ενώ εάν επιλέξει να συνεχίσει την πλοήγηση, εμφανίζεται δεύτερη ειδοποίηση πλήρους οθόνης, πιο δύσκολη στην παράκαμψη. Οι ενήλικες χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν τη λειτουργία προαιρετικά μέσω των ρυθμίσεων Χρόνου Οθόνης.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το TikTok συνεργάζεται με τη δημοφιλή δημιουργό και παιδοψυχίατρο Dr. Willough Jenkins, η οποία παρουσιάζει μέσω βίντεο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο για τη δημιουργία υγιών ψηφιακών συνηθειών και τη χαλάρωση πριν τον ύπνο.
«Η ιδέα είναι ότι μετά τον διαλογισμό, αφήνεις το κινητό», εξηγεί η παιδοψυχίατρος Dr. Willough Jenkins, η οποία δημιουργεί περιεχόμενο για την ψυχική υγεία στο TikTok και συνεργάζεται με την πλατφόρμα για την προώθηση της πρωτοβουλίας.
Οι χρήστες μπορούν να παρακάμψουν τον διαλογισμό και να συνεχίσουν την περιήγηση, αλλά αν παραμείνουν στην εφαρμογή για πάνω από μία ώρα, εμφανίζεται δεύτερη, ολοσέλιδη ειδοποίηση που απαιτεί επιλογή: να συνεχίσουν για άλλα 15 λεπτά, να απενεργοποιήσουν τις ειδοποιήσεις για το υπόλοιπο της ημέρας ή να αλλάξουν τις ρυθμίσεις τους.
Οι ενήλικες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία οποιαδήποτε στιγμή από τη σελίδα των ρυθμίσεων.
«Μια πολύτιμη δεξιότητα»
«Γνωρίζουμε ότι ο διαλογισμός έχει πολλά οφέλη για τους νέους — και για τους ενήλικες επίσης — ειδικά όσον αφορά την έναρξη του ύπνου», δηλώνει η Dr. Jenkins, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Η δυνατότητα πρόσβασης σε καθοδηγούμενο διαλογισμό για να εκπαιδεύεις τον εγκέφαλο να μεταβαίνει σε λειτουργία ύπνου είναι μια πολύτιμη δεξιότητα.»
«Απλώς το παρακάμπτω»
Ωστόσο, δεν ενθουσιάζονται όλοι οι έφηβοι. Η 15χρονη Sabina Gilyazova από το Κουίνς της Νέας Υόρκης σχολίασε ότι «είναι εκνευριστικό γιατί διακόπτει τον πολύτιμο χρόνο μου στο κινητό». Όπως είπε: «Έχω ελεύθερη βούληση, οπότε απλώς το παρακάμπτω».
Ο Dr. Yann Poncin, καθηγητής παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, δεν εκπλήσσεται. «Οι έφηβοι δίνουν μεγάλη σημασία στον έλεγχο και την αυτονομία», δηλώνει. «Σκέφτονται: “Θέλω να είμαι στο TikTok όποτε θέλω. Δεν χρειάζομαι αυτό το πράγμα να με διακόπτει.”».
Το TikTok είχε δοκιμάσει παρόμοια λειτουργία τον Μάρτιο για χρήστες κάτω των 16 ετών και, σύμφωνα με την εταιρεία, το 98% δεν την απενεργοποίησε χειροκίνητα.
Για τον Dr. Poncin, το θετικό είναι ότι «δημιουργεί μια τριβή, ένα εμπόδιο στη χρήση της εφαρμογής. Αυτό είναι χρήσιμο για εκείνους που αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα».
Ο ισχυρός αλγόριθμος
Ωστόσο, όπως παραδέχεται, ακόμα και έτσι είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς. «Οι αλγόριθμοι αυτοί είναι εξαιρετικά ισχυροί. Θα σε τραβήξει μέσα σαν εθιστική ουσία. Είναι ένας άνισος αγώνας».
Η 24χρονη Manisha Nandam από το Σαν Φρανσίσκο συμφωνεί: «Είναι ειρωνικό που αυτές οι εφαρμογές περιέχουν χαρακτηριστικά που τις κάνουν εθιστικές και μετά προσπαθούν να δημιουργήσουν εργαλεία περιορισμού της χρήσης, ενώ ο στόχος τους είναι να σε κρατούν στην οθόνη για όσο το δυνατόν περισσότερο».
Η ίδια προσπάθησε με εφαρμογές τρίτων να μειώσει τον χρόνο που περνά στα social media — περίπου οκτώ ώρες την ημέρα — αλλά χωρίς επιτυχία.
«Το μόνο που λειτούργησε ήταν η απόσταση από το τηλέφωνο», παραδέχεται.
Πηγή:www.tovima.gr