ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή που συνδυάζει τις μελιτζάνες με πλούσια τυριά και αρωματική σάλτσα ντομάτας.
Υλικά
- Μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- Λίγο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- Λάδι
- Αλάτι, πιπέρι
- Γλυκιά πάπρικα
- Λίγη ζάχαρη
- 500 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ψήνουμε τις κομμένες μελιτζάνες στον φούρνο με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, στη συνέχεια τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για λίγο, μέχρι να αρχίσει να απελευθερώνει τα αρώματά του.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε το μείγμα να μαγειρευτεί μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει με λίγο ζουμάκι.
- Σε μια γάστρα, στρώνουμε μια σειρά από μελιτζάνες, ρίχνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, εναλλάσσοντας τις στρώσεις μελιτζάνας, σάλτσας και τυριού, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Στην τελευταία στρώση, προσθέτουμε μόνο τυρί και ρίχνουμε ό,τι σάλτσα έχει περισσέψει.
- Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι το πιάτο να πάρει ωραίο χρώμα και το τυρί να λιώσει.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε και απολαμβάνουμε τις πεντανόστιμες μελιτζάνες μας!
Δημιουργός συνταγής: Αλεξάνδρα Κυριάκη