Μανιάτικη Τσουχτή, της γιαγιας.
#Της Λένας Διακουμάκου
Η Μανιάτικη Τσουχτή συνδυάζει απλότητα και έντονες γεύσεις, καθιστώντας την ιδανική για όσους αγαπούν το αυθεντικό και παραδοσιακό φαγητό. Ξεκινάς με αρνί ή κατσίκι, τα οποία ψιλοκόβεις και τηγανίζεις σε άφθονο ελαιόλαδο, αφήνοντάς τα να “τσιτσιρίσουν” μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τρυφερά. Στη συνέχεια, προσθέτεις κρεμμύδι και σκόρδο, τα οποία γίνονται μαλακά και αρωματικά, ενισχύοντας τη γεύση του κρέατος. Τα μυρωδικά, όπως η ρίγανη και το θυμάρι, προσφέρουν την αυθεντική γεύση της Μάνης, ενώ η μαγειρική διαδικασία αναδεικνύει όλη τη γεύση του κρέατος και του ελαιόλαδου.
ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. ζυμαρικά σπαγγέτι
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. μυζήθρα ξερή, λεπτοτριμμένη (σκόνη)
- 30 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο (αν επιθυμείτε)
- 8 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά, βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από της οδηγίες του κατασκευαστή και σουρώνουμε.
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα 200γρ. από τη μυζήθρα και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
- Όταν αρχίσει η μυζήθρα να παίρνει καστανόξανθο χρώμα, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει καστανό χρώμα η μυζήθρα και να μυρίσει το σκόρδο.
- Προσθέτουμε μέσα τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
- Παράλληλα προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε ελαιόλαδο, σπάμε τα αυγά και τα τηγανίζουμε προσθέτοντας λίγα αλάτι πάνω.
- Τηγανίζουμε ρίχνοντας με ένα κουτάλι από το καυτό λάδι στην πάνω πλευρά τους, μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως το ασπράδι και ο κρόκος να παραμείνει ζουμερός.
- Τοποθετούμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη μυζήθρα, προσθέτουμε τα τηγανητά αυγά, τα αλατίζουμε και βάζουμε και λίγο πιπέρι.