Λαχανόρυζο, ελαφρύ, νόστιμο και υγιεινό
Το Λαχανόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, ελαφρύ, νόστιμο και υγιεινό. Ακολουθεί η συνταγή για να το φτιάξετε:
Λαχανορύζο
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1 μέτριο λάχανο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 1 φλιτζάνι ρύζι (κατά προτίμηση μακρύκοκκο ή κίτρινο)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1-2 καρότα, τριμμένα ή κομμένα σε μικρούς κύβους
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή κατά προτίμηση)
- Πιπέρι, κατά προτίμηση
- 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Λαχανικών:
- Κόβετε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες ή κομμάτια και το πλένετε καλά. Αν θέλετε, μπορείτε να το “μαλακώσετε” βράζοντας το για λίγα λεπτά, αλλά σε πολλές περιοχές το χρησιμοποιούν ωμό για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του.
- Αν χρησιμοποιείτε καρότο, το κόβετε σε μικρούς κύβους ή το τρίβετε.
- Σοτάρισμα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο (περίπου 5 λεπτά).
- Προσθέτετε το καρότο και το σοτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνετε το λάχανο και ανακατεύετε για να μαραθεί λίγο, περίπου 5-7 λεπτά.
- Μαγείρεμα Ρυζιού:
- Ρίχνετε το ρύζι στην κατσαρόλα και το ανακατεύετε με τα λαχανικά για να πάρει γεύση.
- Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και αλατοπιπερώνετε. Αν θέλετε, προσθέτετε το φύλλο δάφνης για περισσότερο άρωμα.
- Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 15-20 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό και να γίνει μαλακό.
- Σερβίρισμα:
- Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
- Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένο άνηθο για επιπλέον γεύση.
- Σερβίρετε το λαχανορύζο ζεστό.
Αυτό το πιάτο είναι πεντανόστιμο, ελαφρύ και ιδανικό για μια υγιεινή και γευστική επιλογή στη διατροφή σας!