Λάχανο τουρσί, μακεδονίτικο
Υλικά
- 1 μέτριο λάχανο
- 2-3 καρότα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 φλιτζάνι ξίδι (λευκό ή μηλόξιδο)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
- Μπαχαρικά όπως μπιζιλιές, πιπέρι σε κόκκους ή κόκκινο πιπέρι καπνιστό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία Λάχανου και Υλικών:
- Καθαρίστε το λάχανο και κόψτε το σε λωρίδες ή μεγάλα κομμάτια.
- Κόψτε τα καρότα σε λεπτές λωρίδες ή τρίψτε τα στον τρίφτη.
- Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
- Συνδυασμός Υλικών:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μπολ, συνδυάστε το λάχανο, το καρότο και το κρεμμύδι.
- Προετοιμασία Μαρινάδας:
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το σκόρδο (αν το χρησιμοποιείτε).
- Μαρινάρισμα:
- Περιχύστε το μείγμα με τη μαρινάδα και ανακατέψτε καλά ώστε τα υλικά να καλυφθούν πλήρως.
- Αφήστε να Ζυμωθεί:
- Σκεπάστε το λάχανο και αφήστε το να “ξεκουραστεί” σε δροσερό μέρος για 2-3 ημέρες ώστε να ζυμωθεί και να πάρει την τυπική γεύση του τουρσιού.
- Σερβίρετε ή Αποθηκεύστε:
- Μπορείτε να το σερβίρετε άμεσα ή να το αποθηκεύσετε σε ένα κλειστό δοχείο στο ψυγείο.
Πηγή εικόνας gastronomos.gr