Καύσωνας: Στο «κόκκινο» το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας
Συναγερμός στα επιτελεία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα σε περιοχές όπου οι φωτιές επηρεάζουν το δίκτυο
Υπό έλεγχο βρίσκεται μέχρι στιγμής το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που δοκιμάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση αλλά και τα πολλαπλά μέτωπα των πυρκαγιών.
Πυρκαγιές: Σε ύφεση τα μέτωπα σε Αττική και Λουτράκι – Συνεχίζεται η μαχη στη Ρόδο
Με εξαίρεση τις περιοχές στα Καλύβια, τη Μάνδρα Αττικής και το Λουτράκι όπου οι πυρκαγιές επηρέασαν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αφήνοντας χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες πάνω από 260 χιλιάδες καταναλωτές, το ηλεκτρικό σύστημα αντεπεξήλθε στα υψηλά φορτία και τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες για τα δίκτυα, τις μονάδες παραγωγής και τους υποσταθμούς που προκάλεσε το νέο κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί τη χώρα.
Τα αρμόδια επιτελεία του ΑΔΜΗΕ δεν ανησυχούν για τα υψηλά φορτία, τα οποία μάλιστα σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή, αναμένεται να πιάσουν «κόκκινο» ξεπερνώντας ακόμη και τα 10.000 MW που είναι το μέγιστο επίπεδο παλαιότερων ετών, αφού πέρυσι είχαμε ένα ήπιο σχετικά καλοκαίρι.
Η διαθεσιμότητα των θερμικών μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη, η υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊκών τις μεσημεριανές ώρες αιχμής αλλά και των αιολικών που ευνοείται λόγω των ισχυρών ανέμων, αν και από σήμερα αναμένεται να ανακοπούν, αλλά και η ασφάλεια που παρέχει η νέα γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και συνδράμει με τις εισαγωγές, μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση χωρίς προβλήματα, διαβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ.
Ενδείξεις για καύσωνα ή πολλή ζέστη μέχρι το τέλος Ιουλίου
Οπως μάλιστα τονίζουν στην «Κ», το σύστημα διαθέτει εφεδρεία ακόμη και στην περίπτωση που τεθούν εκτός λειτουργίας μέχρι και τρεις μονάδες παραγωγής ταυτόχρονα. Η περίπτωση αυτή περιγράφεται από τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ ως ένα κακό αλλά πιθανό σενάριο που μπορεί να προκύψει όταν απειληθεί κάποιο κύκλωμα από πυρκαγιά. Ενα τέτοιο φαινόμενο εκδηλώθηκε προχθές όταν η φωτιά στο Λουτράκι επηρέασε για λίγο ένα κύκλωμα 150 KV και το σύστημα έθεσε αυτομάτως εκτός δύο μονάδες παραγωγής στην περιοχή της Βοιωτίας και της Κορίνθου, οι οποίες όμως επανήλθαν σε λειτουργία πολύ άμεσα. «Η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική, είναι όμως δυναμική και απαιτεί εγρήγορση», τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής από την πρώτη ημέρα του καύσωνα το τεχνικό προσωπικό που απασχολείται στη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου. Μικροπροβλήματα ευστάθειας στην τροφοδοσία κάποιων βιομηχανιών στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από βυθίσεις τάσεων λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.
Καύσωνας Κλέων: Διακοπές ρεύματος στην Αττική – Ποιες περιοχές αντιμετώπισαν προβλήματα
Τον δικό τους αγώνα δίνουν και τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να επιδιορθώσουν βλάβες του δικτύου σε περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περί τους 400-500 στύλους και έθεσαν εκτός λειτουργίας πάνω από 200 υποσταθμούς.
Στον ΑΔΜΗΕ δεν ανησυχούν για τα υψηλά φορτία, τα οποία αναμένεται σήμερα να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.
Η πυρκαγιά στα Καλύβια επηρέασε 95 υποσταθμούς και περίπου 5,5 χιλιάδες καταναλωτές, στη Μάνδρα 100 υποσταθμούς και περίπου 2.100 καταναλωτές και στο Λουτράκι 32 υποσταθμούς και περίπου 250 χιλιάδες καταναλωτές.
Με αγωνία παρακολουθούν στον ΔΕΔΔΗΕ και την εξέλιξη της ζήτησης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου παρατηρούνται αυξημένα φορτία παρότι τα επίπεδά τους δεν έχουν ξεπεράσει επί του παρόντος τις εκτιμήσεις του Διαχειριστή βάσει των οποίων έχει θωρακιστεί η επάρκειά τους με πρόσθετη ισχύ.
Οσο πάντως παρατείνεται ο καύσωνας η κατάσταση δυσκολεύει όλο και περισσότερο, καθώς τα κλιματιστικά θα χρειαστεί να δουλεύουν αδιαλείπτως για να διατηρήσουν μια βιώσιμη θερμοκρασία εντός των κατοικιών ανεβάζοντας τη ζήτηση. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών στις γραμμές μεταφοράς και διανομής αλλά και στις καταπονημένες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που καλούνται να δουλέψουν σε συνεχή και πλήρη δυναμικότητα.
Τα φορτία στο σύστημα ακολουθούν την πορεία του υδραργύρου. Χθες, για παράδειγμα, η ζήτηση από 6.877 στις 8 το πρωί, πήγε στα 7.599 MW, στις 9 στα 8.251 MW, στις 10 στα 8.609 MW, στις 11 στα 8.949 MW, στις 12 σκαρφάλωσε στα 9.335 MW και στη 1 το μεσημέρι έφτασε στο αποκορύφωμα της ημέρας στα 9.579 MW.
Πυρκαγιές: Σε επιφυλακή τα επιτελεία του ΑΔΜΗΕ – Πού εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Πυρκαγιές: Σε επιφυλακή τα επιτελεία του ΑΔΜΗΕ – Πού εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Για σήμερα ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει αιχμή της ζήτησης στα 9.956 MW με τις νεότερες εκτιμήσεις ωστόσο να ανεβάζουν τα φορτία σε πάνω από 10.000 MW. Στην κάλυψη της ζήτησης το φυσικό αέριο θα συμμετέχει με ποσοστό 42,5%, ο λιγνίτης με 10,8%, οι ΑΠΕ με 20,3%, τα υδροηλεκτρικά με 6,5% και οι εισαγωγές με ποσοστό 16,7%.
Νέα άνοδο στα 135,58 ευρώ από 127,17 ευρώ χθες σημειώνει σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά, καταγράφοντας αύξηση 15% το τελευταίο διήμερο. Η Eλλάδα παραμένει και σήμερα μία από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που εμφανίζουν την ίδια τιμή μεγαβατώρας (135,58 ευρώ), όταν οι τιμές στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης κυμαίνονται πολύ κάτω από τα 100 ευρώ/MWh και της Βόρειας Ευρώπης κάτω από τα 63 ευρώ/MWh.
Πηγή: kathimerini.gr