Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αλλά σίγουρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν σε κάτι. Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λένε ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία και σκότωσε δυο ανθρώπους, εκτοξεύτηκε από την ουκρανική αεροπορική άμυνα.
Αυτό ήταν που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στους εταίρους του στη G7 και στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκή πηγή που μίλησε στο Reuters: ότι η έκρηξη πυραύλου στην Πολωνία, που προκάλεσε το θάνατο δυο ανθρώπων, προκλήθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, στο περιθώριο της G20 είχε πει σε δημοσιογράφους ότι είναι “απίθανο” η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο
Λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε το ίδιο: ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και πως τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία δεν έφθασαν πιο κοντά από 35 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.
«Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο χωριό Σεβόντοφ ταυτοποιήθηκαν αδιαμφισβήτητα από ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχεία ενός κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.
Και ο πρόεδρος της Πολωνίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Βαρσοβία δεν έχει απτές αποδείξεις για το ποιος πυροδότησε τον πύραυλο που έπληξε ένα πολωνικό εργοστάσιο σιτηρών, περίπου 6 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Φυσικά, πριν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, η Ρωσία είχε φροντίσει να εξαπολύσει και επίθεση σε χώρες της Δύσης για το θέμα της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο μίλησε για «αβάσιμες δηλώσεις» που έγιναν από άλλες χώρες με αφορμή το δυστύχημα στην Πολωνία.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε, όπως είπε, από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιηθεί ειδικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν «συγκρατημένη» σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.
Η έκρηξη στην Πολωνία ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέ.
«Εκρήξεις σημειώθηκαν στην Πολωνία, στη μεθόριο με την Ουκρανία. Σ’ αυτό το στάδιο και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για θραύσματα ρωσικών πυραύλων και για ουκρανικούς πυραύλους της αντιαεροπορικής άμυνας που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος», προσθέτει σε ανακοίνωσή της.
«Οι αναλύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τόσο η προέλευση των πυρών όσο και οι στόχοι που επρόκειτο να πλήξουν αυτοί οι πύραυλοι. Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ωστόσο πως επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε κάποιον ή κάποιους πολωνικούς στόχους», δήλωσε η Ντεντοντέ.
Η βελγική υπηρεσία πληροφοριών «παραμένει σε απ’ ευθείας επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η βελγίδα υπουργός, η οποία έκανε έκκληση για σύνεση όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχει αυτό το περιστατικό.
«Στις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι όσον αφορά την αντίδρασή μας. Το Βέλγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τον στρατό της και τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να καλούμε σε αποκλιμάκωση και για τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής», δήλωσε η ίδια.
Πηγή: newsit.gr