Η κοτόπιτα της Γεωργίας
Μόλις λίγα βασικά υλικά καλής ποιότητας και εύκολες αναλογίες: ένα κιλό κότα και ένα κιλό κρεμμύδια. Η πίτα αυτή είναι πεντανόστιμη και απολαυστική, σπεσιαλιτέ του ξενώνα-ταβέρνας «Ζήσης», στην Αρίστη Ζαγορίου.
Η ταβέρνα-ξενώνας «Ζήσης» στην Αρίστη λειτουργεί από το 1980 και σερβίρει ντόπια κουζίνα σε ένα υπέροχα διατηρημένο κτίσμα. Αν βρεθείτε εκεί το φθινόπωρο, η αυλή του μοιάζει με γαλλική εξοχή, ενώ το εσωτερικό του εστιατορίου είναι διακοσμημένο με παλιά αντικείμενα. Συναντήσαμε τη Γεωργία Κιάκου, μαγείρισσα και συνιδιοκτήτρια της επιχείρησης, μαζί με τον σύζυγό της Άλκη Ζήση. Μας έφτιαξε μια κοτόπιτα αξέχαστη, της οποίας τη συνταγή μοιράζεται εδώ. Μόλις δύο βασικά υλικά και εύκολες αναλογίες: ένα κιλό κότα και ένα κιλό κρεμμύδια.
Σύνολο: 2 ώρες και 20′
Υλικά
Τεμάχια: για 1 ταψί διαμέτρου 40 εκ.
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε κοτόπιτα αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Προσθέτουμε 500 ml νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο και αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και το ξεψαχνίζουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με τα κρεμμύδια και όσο ζωμό έχει μείνει στην κατσαρόλα σε ένα μεγάλο μπολ για να κρυώσουν.
- Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα των κρεμμυδιών.
- Προσθέτουμε το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αναποδογυρίζουμε το πιο μεγάλο στρογγυλό ταψί που έχουμε (το πιο μεγάλο που χωράει ο φούρνος μας, ιδανικά διαμέτρου 50 εκ.) ή τη λαμαρίνα του φούρνου, έτσι ώστε το άνοιγμα να είναι προς τα κάτω.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια αυτή και τοποθετούμε εκεί το ένα φύλλο.
- Ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να στεγνώσει ελαφρώς και να γίνει τραγανό. Προσέχουμε να μην καεί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά, για συνολικά 2 φύλλα, και τα κρατάμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε το ταψί, το γυρίζουμε από την κανονική του πλευρά και βουτυρώνουμε το εσωτερικό του.
- Απλώνουμε ένα άψητο φύλλο, έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες του από το ταψί.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο, που να εξέχουν οι άκρες του.
- Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης στο ταψί και τοποθετούμε από πάνω ένα ψημένο φύλλο.
- Ρίχνουμε ακόμα 1/3 και επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο ψημένο φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση.
- Προσθέτουμε ένα νωπό φύλλο, αλείφουμε με βούτυρο και ολοκληρώνουμε με το τελευταίο νωπό φύλλο.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν στο ταψί και με τα δάχτυλα σχηματίζουμε τον κόθρο (ένα στεφάνι από ζύμη) τυλίγοντας τα φύλλα περιμετρικά του ταψιού.
- Βουτυρώνουμε και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε την κοτόπιτα να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.
Δείτε επίσης : Σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πορτοκάλι και μπαχαρικά