ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΑ΄
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και πάμε στην τέταρτη με αριθμό 368/30-1-2023 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Λεωνίδα Στολτίδη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Τραγική η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Γρεβενών και των Κέντρων Υγείας – Περιφερειακών Ιατρείων της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Γρεβενών».
Στην ερώτηση θα απαντήσει επίσης ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αισθήματα αγανάκτησης και αγωνίας έχουν οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών για τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου και κάνουν κινητοποιήσεις. Τα ανέδειξε το Κομμουνιστικό Κόμμα με διάφορες ερωτήσεις, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα και αντίθετα, επιδεινώνεται η κατάσταση.
Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο συνεχίζουν να υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι. Αποτελεί ευτύχημα να εφημερεύει αναισθησιολόγος σε επείγον περιστατικό. Για παθολογική, εξωτερικά ιατρεία, ΤΕΠ, τμήμα Covid, υπάρχουν διαθέσιμοι τρεις παθολόγοι και ένας ιδιώτης με μπλοκάκι. Λείπει εξειδικευμένο προσωπικό στο μικροβιολογικό εργαστήριο για να πραγματοποιούνται ειδικές εξετάσεις. Υπάρχει σημαντική έλλειψη ειδικευομένων γιατρών, γιατί δεν μπορούν να έχουν την αναγκαία εκπαίδευση. Δύσκολα βγαίνουν οι εφημερίες στην Παθολογική και γενικά οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν παραπάνω από τις προβλεπόμενες εφημερίες σε συνθήκες εξόντωσης. Ελλείψεις σε ιατρικό, κυρίως, προσωπικό και σε ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ), λαμβάνοντας υπόψιν και το ανάγλυφο της περιφερειακής ενότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο Δήμο Δεσκάτης –δήμο με πάνω από πέντε χιλιάδες κατοίκους, εξήντα χιλιόμετρα από τα Γρεβενά- το τελευταίο διάστημα το Κέντρο Υγείας μένει χωρίς παιδίατρο, εκτός των άλλων ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά έχει και προβλήματα με το ασθενοφόρο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σοβαρών ελλείψεων είναι να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του πληθυσμού. Πολλοί εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και να ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες που όφειλε να παρέχει δωρεάν το κράτος.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που έχουν ως συνέπεια την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.
Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις σε μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Γρεβενών και σε μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να καλύπτονται έγκαιρα και με ασφάλεια όλες οι ανάγκες του πληθυσμού είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες το χρόνο;
Επίσης, τι θα κάνετε για να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το επικουρικό και με όλων των ειδών συμβάσεων προσωπικό και να δημιουργηθεί τομέας ΕΚΑΒ στη Δεσκάτη;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Βουλευτά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας το 2020-2021 και εν συνεχεία της Αναπληρώτριας Υπουργού το 2022, έχουν προκηρυχθεί μια σειρά από θέσεις και έχουν ολοκληρωθεί οι συγκεκριμένοι διορισμοί γιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών. Πρόκειται για μία θέση επιμελητή Α αναισθησιολόγου, μία θέση διευθυντή αναισθησιολογίας, μία θέση ειδικευμένου ιατρού ειδικότητας μαιευτικής και γυναικολογίας, μία θέση επιμελητή Β ακτινολογίας, μία θέση επιμελητή Β χειρουργικής και μία θέση επιμελητή Β ουρολογίας, συνολικά δηλαδή έξι θέσεις. Οι υπόλοιπες έντεκα θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων προκηρύχθηκαν και απέβησαν άκαρπες.
Αναφορικά τώρα με το σκέλος των νοσηλευτών, στην προκήρυξη τη μεγάλη που υπάρχει για τους νοσηλευτές προβλέπεται η κάλυψη τριών θέσεων του προσωπικού, ενώ και στην κατανομή του λοιπού προσωπικού των εννιακοσίων δέκα θέσεων διαφόρων κλάδων, προβλέπεται η κάλυψη τριών θέσεων προσωπικού για το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών και η εν λόγω κατανομή έχει αποσταλεί προκειμένου να βγει η προκήρυξη. Παράλληλα, εγκρίθηκαν για το 2022 δύο θέσεις για το Νοσοκομείο Γρεβενών, χειριστής ιατρικών συσκευών και Τ.Ε. ιατρικών εργαστηρίων.
Για το σκέλος που αναφέρεστε στο Κέντρο Υγείας Δεσκάτης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού και του Αναπληρωτή Οικονομικών, από το Νοέμβριο εγκρίθηκαν δύο θέσεις για τα πληρώματα ασθενοφόρων.
Η πραγματικότητα είναι ότι γίνονται προσπάθειες, γιατί οι θέσεις βγαίνουν. Δεν είναι θέμα -όπως αναφέρετε- χρημάτων, διότι τα χρήματα τα οποία δίνονται αυτή τη στιγμή στην υγεία, συγκριτικά με αυτά που δίνονταν το 2019, είναι περισσότερα. Ο προϋπολογισμός του Υγείας από τα 3,8 δισεκατομμύρια έχει πάει στα 5,2 δισεκατομμύρια. Είναι 1.400.000 παραπάνω τα οποία δίνονται στην υγεία συγκριτικά με το τι δινόταν πριν τρία χρόνια.
Το πρόβλημα είναι όταν δεν καλύπτονται οι θέσεις, γιατί οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν επιθυμούν να πάνε ή είναι ειδικότητες οι οποίες απουσιάζουν. Ειδικά για τους αναισθησιολόγος που λέτε, είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτήν τη στιγμή βρέθηκαν μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, τη στιγμή που είναι μια ειδικότητα που έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν έχουμε, δηλαδή, τους αναισθησιολόγους τους οποίους οι ίδιοι επιθυμούμε.
Σε αυτές τις πράξεις, λοιπόν, προχωρήσαμε και σε αυξήσεις των μισθών των γιατρών με 10% και συγκεκριμένα επιδόματα για ειδικότητες που αναφέρατε που φτάνουν τα 400 ευρώ, ενώ παράλληλα και για όσους είναι στα Κέντρα Υγείας γενικοί γιατροί και παθολόγοι έχουν επιπλέον 800 ευρώ το μήνα, με τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις που έγιναν και στο πλαίσιο του προσωπικού ιατρού.
Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο -το οποίο το καταψηφίσατε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- για αυτές τις έντεκα θέσεις τις οποίες αναφέρατε, θα δοθεί η δυνατότητα αν ξαναβγούνε άκαρπες να μπορούν να δοθούν με τη μορφή της μερικής απασχόλησης. Και πιστεύουμε ότι στις περιοχές τις οποίες παρουσιάζεται ιδιαίτερο πρόβλημα -γιατί μπορεί να υπάρχουν γιατροί έξω, αλλά δεν θέλουν να μπούνε με μόνιμη σχέση πλήρους και αποκλειστικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης μπορεί να δώσει πολλές λύσεις, διότι στο τέλος της ημέρας αυτό που ενδιαφέρει τους ασθενείς, οι οποίοι θα βρεθούν στα νοσοκομεία, είναι να τους περιθάλπει γιατρός.
Άρα, εάν εμείς καλύψουμε όλες αυτές τις θέσεις, εσείς θα μας κάνετε κριτική ότι οι θέσεις δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά αυτό που θα ενδιαφέρει εμάς θα είναι ότι όλες οι θέσεις θα έχουν καλυφθεί. Οπότε στις επόμενες προκηρύξεις που θα γίνουν –και είναι τις αμέσως επόμενες μέρες- εάν πάλι βγούνε άγονες, άκαρπες, οι προκηρύξεις τότε θα εφαρμοστούν οι μνείες του νέου νόμου που υπάρχουν και θα δείτε ότι και οι συγκεκριμένες θέσεις θα καλυφθούν.
Τα κονδύλια όλα συνολικά δίνονται, υπάρχουν. Δεν είναι θέμα υποχρηματοδότησης. Είναι θέμα κατά πόσο υπάρχει διάθεση γιατρών να πάνε στα νοσοκομεία και αυτό το παρατηρούμε κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Μπορώ να πω ότι είχαμε και δυσάρεστες αποκαλύψεις. Γιατί δεν θα σταθώ στις προκηρύξεις που έχουν γίνει και έχουν καλυφθεί, αλλά σε αυτές που είναι άγονες, κύριε Υπουργέ, γιατί εδώ φαίνεται ότι υπάρχει μία συστηματική κοροϊδία -γενικώς μιλάω, μην το θέσουμε το θέμα προσωπικά, γιατί θα αναφερθώ στο σύνολο της πολιτικής που υπηρετείτε όλοι σας.
Οι προκηρύξεις δεν γίνονται στο σύνολο των θέσεων. Άμα χρειάζονται πέντε, γίνεται μία, τα ωράρια – εφημερίες είναι εξαντλητικές. Δεν υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις επιστημονικός διευθυντής, ο μισθός δεν επαρκεί για κάποιες περιοχές, δεν υπάρχει η δυνατότητα για καμία εξέλιξη κάτω από αυτές τις συνθήκες και φυσικά υπάρχει η επιλογή -το τυράκι- για τα απογευματινά για να μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημα και να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα επιλογές αλλού.
Και τώρα καταλαβαίνουμε από αυτά που μας λέτε ότι, όταν έχετε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις, θα τις καλύψετε με τη μερική απασχόληση, που φαίνεται τελικά το αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδιασμού και του νομοσχεδίου το οποίο αναφέρατε.
Αλλά, κοιτάξτε τώρα, σύμφωνα με τις ομοσπονδίες, λείπουν περίπου 30.000 υγειονομικοί στο σύνολο, 6.000 γιατροί. Και κοιτάξτε τώρα, κύριε Υπουργέ, με 20% αυξήσεις και 13ο και 14ο μισθό όλων -μαζί με τις τριάντα χιλιάδες προσλήψεις τις επόμενες- το κόστος είναι ούτε 1,5 δισεκατομμύριο παραπάνω. Και αυτό τι σημαίνει; Ότι θα καλυφθούν όλες οι θέσεις των οργανογραμμάτων, θα σταματήσουν να υπάρχουν οι ουρές για χειρουργεία, για εξετάσεις, δεν θα χρειάζεται κάποιος να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι θα βρεθούν και όσοι αναισθησιολόγοι λείπουν, γιατί στο δημόσιο θα μπορούν να καλύψουν συνολικά τις ανάγκες.
Αλλά εσείς τώρα εδώ τι κάνετε; Κοροϊδεύετε τον κόσμο, το λαό μας, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, γενικώς το λέω και όχι μόνο για τις θέσεις τις οποίες προκηρύσσετε. Δίνουμε 7 δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ για επιθετικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας. Τα έχουμε λύσει. Χρέος διευθετημένο από ΣΥΡΙΖΑ και από εσάς, πολλά δισεκατομμύρια για κάτι που δεν πήρε δραχμή ο λαός μας. Για τον τελευταίο προϋπολογισμό μιλάω: 15 δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους τους πιο δυνατούς -που δεν ξέρουν τι βγάζουν- και «κοστούμι» μόνο 3,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα δύο είναι παραπάνω φόροι, για τις λαϊκές ανάγκες. Αν βάλουμε εδώ και του Ταμείου Ανάκαμψης τα δεκάδες δισεκατομμύρια, που είναι και αυτά χρήματα του λαού και τα προαπαιτούμενα -τα συμφωνήσατε όλοι να δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά τελικά να την πληρώνει ο λαός με τους πλειστηριασμούς- να βάλουμε τα 87 δισεκατομμύρια από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 0,2 των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για τα οποία δεν μιλάει κανένας και από τους οποίους κανένας δεν τα παίρνει, από αυτούς τους τεράστιους επιχειρηματικούς ομίλους, βγαίνει και με απλά μαθηματικά, κύριε Υπουργέ, ότι θα ήταν εκατοντάδες τα δισεκατομμύρια αν δεν καταψηφίζατε στη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ για την ονομαστικοποίηση των νομικών προσώπων και την κατάργηση της δυνατότητας διακίνησης κεφαλαίου σε φορολογικούς παραδείσους.
Θέλετε να πιστεύει ο κόσμος στις θεωρίες της ψωροκώσταινας για να κάτσει στ’ αβγά του. Άρα, εδώ βγαίνει ότι ο πλούτος -και με βάση μόνο τα στοιχεία που αφήνετε να αποκαλυφθούν- είναι πολλά τρισεκατομμύρια, κύριε Υπουργέ.
Με απλά λόγια, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, την πολιτική προστασία και όλα τα άλλα, τις ανάγκες του λαού, τα μετατρέψατε σε βίλες, σε κότερα, σε πισίνες και θησαυροφυλάκια για μια χούφτα μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων.
Και θυμάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι μας είχατε με αυστηρότητα ζητήσει να κάνουμε και τεμενάδες στους χορηγούς και στις χορηγίες επιχειρηματικών ομίλων, όπως στο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια χτυπήσατε λάθος πόρτα γι’ αυτό. Αυτός είναι ο αμύθητος πλούτος, κύριε Υπουργέ, 1,5 δισεκατομμύριο ψίχουλα για να τελειώσει ο λαός μας με το ζήτημα της υγείας του.
Εμείς λέμε ότι με το ΚΚΕ στην εξουσία μαζί με τον λαό, αυτός ο πλούτος θα είναι και πολύ περισσότερος, γιατί ξέρετε ότι λόγω του κέρδους πολλοί παραγωγικοί τομείς, πολλές δραστηριότητες, πολλοί κλάδοι της οικονομίας είναι ακυρωμένοι και εξοντωμένοι ακριβώς γιατί δεν υπάρχει το κέρδος, και θα τον πάρει στα χέρια του ο λαός και θα κάνει μια ζωή την οποία δεν την χωράει ανθρώπου νους. Αυτή είναι η λύση και όχι τα 3,5 δισεκατομμύρια κορσέ που του βάλατε εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Προφανώς η συζήτηση ξέφυγε από τα όρια της ερώτησης, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί ακριβώς δείχνει και τις διαφορετικές νοοτροπίες και λογικές που υπάρχουν.
Εμάς αυτήν τη στιγμή μας ενδιαφέρει να καλύπτονται οι θέσεις στα νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίσαμε και θα εφαρμοστεί και όσον αφορά το νοσοκομείο των Γρεβενών στην πορεία του, έχει να κάνει με το εξής: Οι έντεκα κενές θέσεις που λέτε, που βγήκαν άκαρπες, ήταν θέσεις που έβγαιναν άκαρπες με τον σκληρό πυρήνα τον οποίο γνωρίζαμε, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Τι λέμε εμείς τώρα; Αφενός κάνεις μια αύξηση των μισθών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων -έγινε αυτή η αύξηση και ειδικά για τους γιατρούς των κέντρων υγείας που είναι γενικοί γιατροί είναι πολύ μεγάλη αύξηση, φτάνει μέχρι το 50% του μισθού τους- και αφετέρου έρχεσαι και λες ότι όπου είναι άκαρπες οι θέσεις, θα μπορούν να υπάρχουν και θέσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα με το μπλοκάκι, στην πραγματικότητα εμείς ερχόμαστε και το κάνουμε θεσμοθετημένα, για να μπορεί ένας ιδιώτης γιατρός που βρίσκεται έξω να μπει με όρους προκήρυξης και όχι με μπλοκάκι στο ΕΣΥ. Και ναι, και ένας γιατρός που είναι μέσα στο ΕΣΥ να έχει και δυνατότητα ιδιωτικού έργου. Αυτό στην εφαρμογή του θα δείτε -εδώ θα είμαστε και θα το κρίνουμε- ότι δίνει κίνητρα να υπάρχουν περισσότεροι γιατροί στα νοσοκομεία μας και ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Όταν υπάρχει ένας ιδιώτης παθολόγος έξω που δεν θέλει να γίνει γιατρός του ΕΣΥ -και έχει αυτό το δικαίωμα, θέλει να μείνει ιδιώτης- είναι πιο σημαντικό να μπει με κάποια σχέση μέσα στο νοσοκομείο, παρά να στερείται αυτή τη θέση το νοσοκομείο. Αν η θέση δεν καλύπτεται ή καλύπτεται πλημμελώς αυτομάτως θα έχει περισσότερο έργο ο ιδιωτικός τομέας, θα μεταφέρεται κόσμος από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Αν αντιθέτως καλύπτονται οι θέσεις του δημοσίου τομέα, θα μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η λογική που στοχεύουμε.
Απαντώ και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης -το έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές -αναφορικά με τις μονιμοποιήσεις. Το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει το Σύνταγμα. Το ότι έχει καταψηφίσει το Σύνταγμα, δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος δεν μπορεί -αυτά που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψέματα- να γίνει αυτομάτως μία θέση μόνιμη. Δεν μπορεί. Πρέπει να μεσολαβήσει προκήρυξη. Τι κάναμε εμείς και το κάναμε λελογισμένα και το έχουμε πει; Ανανεώνουμε συνεχώς τις θέσεις επικουρικού προσωπικού που υπηρέτησε και υπηρετεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παράλληλα βγάζουμε τις αντίστοιχες προκηρύξεις και οι συγκεκριμένοι επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό έχουν αυξημένη μοριοδότηση η οποία δικαιολογείται λόγω της αυξημένης εμπειρίας που έχουν αποκτήσει. Οπότε σε όλο αυτό το προσωπικό θα δοθεί η δυνατότητα να μείνει μόνιμο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά με τους τρόπους που ορίζει το Σύνταγμα και όχι με εξαγγελίες που οι ίδιοι που τις κάνουν, ξέρουν ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί είναι αντισυνταγματικές.
Ήδη μία προκήρυξη -και καλούμαστε να λύσουμε τώρα το πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης- βγήκε αντισυνταγματική γιατί δεν μπόρεσε να την κάνει με τους όρους που έπρεπε να την κάνει και υπάρχει εκτεθειμένος κόσμος. Σε όλους αυτούς όμως με εντιμότητα έχουμε πει ότι θα παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσω των διαδικασιών των προκηρύξεων και της αυξημένης μοριοδότησης λόγω της αυξημένης εμπειρίας που έχουν αποκτήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.