Για 4- 6 μερίδες 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
- 5 ντομάτες, ώριμες
- 5 πιπεριές πράσινες
- 250 γρ. ρύζι γλασέ
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 10 – 12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 50 ml ελαιόλαδο + extra για το άλειμμα, το σοτάρισμα και το πασπάλισμα
- 400 γρ. χυμό ντομάτας
- 150 – 200 ml χλιαρό νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε τα κοτσάνια τους από τις βάσεις.
- Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες, τη ρίχνουμε στο multi και πολτοποιούμε. Τα σπόρια από τις πιπεριές απλώς τα αφαιρούμε με το χέρι (αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στο multi).
- Έπειτα, κόβουμε λίγο από την κάτω μεριά των λαχανικών για να μπορέσουν να σταθούν και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου διαστάσεων 26Χ30εκ. που έχουμε λαδώσει με ελαιόλαδο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πολτό από τη φρέσκια ντομάτα, το ρύζι, τα μυρωδικά, το χυμό ντομάτας και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι της σούπας.
- Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τον κιμά και το πράσο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε καλά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Ύστερα, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς, τον αδειάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας με λίγο ελαιόλαδο και τα γεμίζουμε με τη γέμιση μας μέχρι τα ¾.
- Σκεπάζουμε τα λαχανικά μας με τα καπάκια τους και ότι γέμιση περισσέψει τη βάζουμε μέσα στο ταψί διάσπαρτα. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο λάδι, χλιαρό νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα τελευταία 15 λεπτά ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
- Μόλις ψηθούν τα γεμιστά, τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Πηγή: www.giorgostsoulis.com