Ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα περιμένει ως τα 97 του για να δει την ισότητα.
«Καμία χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα για την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2030». Δεν το λέμε εμείς, αλλά η αναφορά του οργανισμού Equal Measures 2030, ο οποίος προχθές, 4 Σεπτέμβρη, δημοσίευσε τον φετινό Δείκτη Ισότητας των Φύλων SDG. Αυτό, δυστυχώς, δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Κι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα πρέπει να περιμένουμε ως τον 22ο αιώνα, μέχρι την παγκόσμια έμφυλη ισότητα.
Πρακτικά, το παραπάνω σημαίνει πως ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα 97 του – περισσότερο από το προσδόκιμο ζωής του, δηλαδή – για να ζήσει σε μία ισότιμη κοινωνία.
Θλιβερό σενάριο, το δίχως άλλο. Ακόμη πιο θλιβερό, το ότι είναι αισιόδοξο, δεδομένων των κρίσεων που πρόκειται να βιώσουμε την επόμενη εξαετία.
Μεταξύ 2019 και 2022, σχεδόν το 40% των χωρών (που, το 2022, φιλοξενούσαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια) είτε παρέμειναν στάσιμες, είτε «έπεσαν», όσον αφορά στην ισότητα. Κι αν αυτή η τάση οπισθοδρόμισης και στασιμότητας συνεχιστεί, η παγκόσμια έμφυλη ανισότητα θα είναι μεγαλύτερη το 2030, απ’ό,τι το 2015, όταν συμφωνήθηκαν οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που πρέπει να επιτευχθούν για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας και τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου.
Από τις 139 χώρες, οι 91 σημειώνουν «χαμηλές» και «πολύ χαμηλές» βαθμολογίες στον Δείκτη Ισότητας
Ο φετινός Δείκτης αποτυπώνει την τεταμένη πολιτική κατάσταση και το τεράστιο έμφυλο χάσμα, που όλο διευρύνεται.
Στην πρώτη θέση, βρίσκεται η Ελβετία, με σκορ 90,1/100. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Σουηδία (89,3/100), η Δανία (89/100), η Νορβηγία (88,5/100), η Φινλανδία (87,2/100), η Ιρλανδία (86,6/100), η Ολλανδία (86,5/100), το Λουξεμβούργο (86,3/100), η Αυστρία (86,1/100) και η Σλοβενία (85,3/100).
Η Ελλάδα, βρίσκεται στην 49η θέση με 72,6/100.
Στις τελευταίες θέσεις είναι το Αφγανιστάν, το Τσαντ και η Νιγηρία.
Συνολικά, 19 χώρες είχαν σκορ κάτω του 50/100.
Η κατάταξη σε αριθμούς
4 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν στη χώρα με πολύ καλή βαθμολογία (την Ελβετία)
218 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες με καλή βαθμολογία
1,2 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες με μέτρια βαθμολογία
1,5 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες με κακή βαθμολογία
857 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες με πολύ κακή βαθμολογία
Επομένως, συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε κράτη με κακή ή πολύ κακή βαθμολογία. Τι σημαίνει αυτό για τις ζωές τους;
Όπως αναφέρει η έκθεση, τα έμφυλα χάσματα ποικίλλουν. Τα κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, είναι τα εξής:
Βίαιες συγκρούσεις
16 από τις 45 χώρες με «πολύ κακή» βαθμολογία του δείκτη εμφανίζονται στον κατάλογο των χωρών που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό βίαιων συγκρούσεων στον κόσμο.
Πολύ υψηλά επίπεδα απόλυτης φτώχειας
Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στις χώρες με «πολύ κακή» βαθμολογία ήταν μόλις 5.641 δολάρια ανά άτομο ετησίως, λιγότερο από το 8% του εισοδήματος στις χώρες με «καλή»/«πολύ καλή» βαθμολογία (μέσος όρος 72.918 δολάρια ανά άτομο ετησίως).
Περιορισμός του δικαιώματος στην εκπαίδευση
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι απρόσιτη για πολλά κορίτσια στις χώρες με «πολύ κακή» βαθμολογία. Κατά μέσο όρο, το 69% των γυναικών και των κοριτσιών δεν είχαν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -ποσοστό διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.
Έλλειψη βασικών δομών
Κατά μέσο όρο, ούτε οι μισοί κάτοικοι των χωρών με πολύ χαμηλά σκορ δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας.
Υψηλά ποσοστά κύησης εφήβων και εξαναγκασμένης κύησης
Στις χώρες με πολύ χαμηλή βαθμολογία, σχεδόν 1 στα 12 κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών, γεννά. Στις χώρες με καλή βαθμολογία, αυτό συμβαίνει σε 1 στα 167 κορίτσια.
Έλλειψη νομοθεσίας υπέρ της LGBTQI+ κοινότητας
Στις χώρες με πολύ κακή βαθμολογία, οι νόμοι που προστατεύουν τους πολίτες από διακρίσεις λόγω σεξουαλικής ταυτότητας, είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
Ο κόσμος του 2030, θα είναι λιγότερο ισότιμος από εκείνον του 2015; Αν συνεχίσουμε έτσι, ναι
Τι θα συμβεί αν, τα επόμενα έξι χρόνια, όλες οι χώρες ακολουθήσουν τη «φθίνουσα» πορεία που παρατηρήσαμε σε 17 χώρες μεταξύ 2019 και 2022; Σε αυτό το σενάριο, η παγκόσμια βαθμολογία της ισότητας των φύλων θα είναι χαμηλότερη ακόμη και από το σημείο εκκίνησης του 2015 για τους ΣΒΑ.
Θα αρκούσε μια πτώση της βαθμολογίας του δείκτη κατά μονάχα μισή μονάδα τον χρόνο, για να γίνει πραγματικότητα αυτό το ομολογουμένως λυπηρό ενδεχόμενο, περιχαρακώνοντας περαιτέρω τον κόσμο σε μια παγίδα έμφυλης ανισότητας.
Ακόμα και αν όλες οι χώρες ακολουθήσουν το ρυθμό που ορίζουν οι «ταχέως» βελτιούμενες χώρες από τώρα έως το 2030, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να υπολείπεται κατά πολύ μέχρι το 2030.
Και τα δύο σενάρια αφήνουν δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια και κοινωνίες παγιδευμένες στην ανισότητα, λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν τις καταιγίδες που έρχονται ή να χαράξουν πορεία προς ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, αναφορικά με την ισότητα των φύλων.
Πηγή: www.rosa.gr