Εισαγόμενα αμνοερίφια «βαφτίζονται» ελληνικά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στο περιθώριο
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με την υποστήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων για το κόστος παραγωγής των ντόπιων και την ελληνοποίηση των εισαγόμενων αμνοεριφίων κατά την πασχαλινή περίοδο.
Έλληνες κτηνοτρόφοι και Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές! Σε πολύ πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις της να μην ενισχύσει την παραγωγή αμνοεριφίων από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αδιαφορώντας για τη σημαντικότητα του κόστους παραγωγής που στην ελληνική παραγωγή υπερβαίνει το κόστος πώλησης. Επιπλέον, οι σφαγές σε ελληνικά σφαγεία σε αμνοερίφια, τα οποία προέρχονται από μαζικές εισαγωγές, κυρίως από τη Ρουμανία, οδηγούν σε χειραγώγηση των Ελλήνων καταναλωτών, καθώς παράλληλα στη μπλε σφραγίδα του σφαγείου που αναφέρει την Ελλάδα, υπάρχει καρτελάκι “Ρουμανίας”, που, βεβαίως, εύκολα αφαιρείται. Το Υπουργείο Ανάπτυξης συμβάλλει στην παραπάνω χειραγώγηση, αφού χαρακτηρίζει τα κρεοπωλεία με τα περισσότερα ελληνικά αμνοερίφια ως ακριβότερα.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος απευθύνεται στην Επιτροπή σχετικά με τον εντοπισμό κυβερνητικών πρακτικών εξαπάτησης των Ελλήνων καταναλωτών, όπως και για τα μέτρα που μπορεί εκείνη να λάβει για τη συμμόρφωση του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Υποστήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων
Τα ντόπια αμνοερίφια αποτελούν προϊόντα ανώτερης ποιότητας, στην οποία στηρίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, συγκρατώντας τους στα χωριά. Όμως, το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους έχει εκτοξευτεί. Ενδεικτικά, ενάμισι κιλό (κιλό ή λίτρο;) γάλα κοστίζει πάνω από 2 ευρώ. Το κόστος του καλαμποκιού έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από 0,22€ στα 0,35€). Αντίστοιχα, ακρίβυναν και άλλες ζωοτροφές και τα
φάρμακα. Το “φρέσκο αρνάκι γάλακτος” φαίνεται πως πλέον δεν μπορεί να προέρχεται από την Ελλάδα και να πωλείται φθηνότερα από 10 ευρώ/κιλό. Όταν το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα υπερβαίνει το κόστος πώλησης, προφανώς, ο χαρακτηρισμός αμνοεριφίων ως ελληνικών είναι ψευδής.
Οι κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και 1169/2011 προβλέπουν τον τρόπο υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας καταγωγής για το μη-επεξεργασμένο κρέας, ώστε να μην αποπροσανατολίζεται ο καταναλωτής. Ωστόσο, βλέπουμε στην Ελλάδα πως εισάγονται μαζικά ζώα, κυρίως από τη Ρουμανία, για να σφαγούν σε ελληνικό σφαγείο. Έτσι, παράλληλα στη μπλέ σφραγίδα του σφαγείου που αναφέρει την Ελλάδα, υπάρχει καρτελάκι “Ρουμανίας”, που,
βεβαίως, εύκολα αφαιρείται.
Η πρακτική του Υπουργείου Ανάπτυξης συμβάλλει στην καταναλωτική χειραγώγηση, απλά χαρακτηρίζοντας τα κρεοπωλεία, που έχουν περισσότερο ελληνικά αμνοερίφια, ως “ακριβότερα”.
Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, η ύπαρξη καρτέλ κυβέρνησης/εισαγωγέων/σούπερ-μάρκετ στα αμνοερίφια, ωθεί τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν κάτω του κόστους, άρα εκτός αγοράς.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Εντοπίζει κυβερνητικές πρακτικές εξαπάτησης/καθοδήγησης των καταναλωτών;
2) Ποιά μέτρα θα λάβει για τη συμμόρφωση του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης με τους
σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς;