ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ Γρεβενών :Παρουσίαση του βιβλίου “RΕSTART”
Τη Δευτέρα 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ακόμα μια απογευματινή εκδήλωση της βιβλιοθήκης μας που ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της συγγραφέως Μαίρης Φιλιππίδου-Κατσανίδου. Φέρει τον τίτλο: «RESTART» και είναι από τις Eκδόσεις ΔEΡE.
Την παρουσίαση του βιβλίου επιμελήθηκαν ο κύριος Σίμος Ζαγκανίκας, πρώην προϊστάμενος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών και η κυρία Πηνελόπη Αναστασιάδου, Διδάκτορας-Ερευνήτρια του Α.Π.Θ., Θεολόγος, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δόκιμη συγγραφέας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της Προϊσταμένης της βιβλιοθήκης κυρίας Μαρίας Γρηγοριάδου, που καλωσόρισε το κοινό και τη συγγραφέα και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συγγραφικό της έργο. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες και αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί η βιβλιοθήκη στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Κατόπιν, τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας που αναφέρθηκε στα ερεθίσματα που την κινητοποίησαν για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, στα κοινωνικά ζητήματα που θίγει το βιβλίο, στους ατέρμονους κύκλους της ζωής μας, στην επανεκκίνηση, στο restart, μετά από μια τραυματική εμπειρία, όπως είναι ένα τροχαίο ατύχημα.
Η κύρια Αναστασιάδου με τη σειρά της χαρακτήρισε το «RESTART» ως ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που θίγει φλέγοντα ζητήματα, όπως την αναπηρία, την επανένταξη, αλλά και τη χαρά της υιοθεσίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ένα παιδί, χιλιάδες συναισθήματα. Τόνισε την αξία της επανεκκίνησης, γιατί στη ζωή μας βιώνουμε γεγονότα κάποια εκ των οποίων τραυματικά που μας σημαδεύουν και χιλιάδες συναισθήματα μας κατακλύζουν με σημαντικότερο όλων την ελπίδα. Η ελπίδα σηματοδοτεί το restart, την επιθυμία να σταθούμε όρθιοι, να γιατρέψουμε τις πληγές μας.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον κύριο Ζαγκανίκα, ο οποίος εκτενώς αναφέρθηκε στις αφηγηματικές τεχνικές και τρόπους που διέπουν το κείμενο. Μίλησε για τη γλώσσα που ρέει αβίαστα και χαρακτηρίζεται από λακωνικότητα, για τις εικόνες που κατακλύζουν την αφήγηση ως φωτογραφίες της στιγμής δημιουργώντας κινηματογραφικό αποτέλεσμα, για τον τρόπο που εμβαθύνει στον ψυχισμό της πρωταγωνίστριας η συγγραφέας. Μίλησε για την αναγκαιότητα της δεύτερης προσπάθειας στην κακοδαιμονία της ζωής.
Ευχαριστούμε πολύ το κοινό που στηρίζει τις δράσεις μας και ευχόμαστε στην κυρία Μαίρη Φιλιππίδου-Κατσανίδου να είναι καλοτάξιδο το καινούριο πόνημά της και να συνεχίσει την δημιουργική της πορεία.