Για 5 μερίδες 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά
Για την χυλωμένη φασολάδα
-
500 γρ. φασόλια (μέτρια ξερά)
-
3 καρότα
-
2 κρεμμύδια ξερά
-
2 κλων. σέλερι
-
Λίγο πράσο ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
Λίγο σέλινο (ψιλοκομμένο)
-
1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
-
1/3 φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Εκτέλεση
Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια, όπως κάνουμε με τα αλλά όσπρια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει, και αφήνουμε να βράσουν για 35 με 40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Για να γίνει τέλεια η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, αλλά να χυλώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε 2 με 3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα το πράσσο και το σέλερι. Μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη και μια πατάτα θα κάνουν ακόμα πιο νόστιμη την παραδοσιακή φασολάδα.
Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ο ντοματοπελτές έτσι (σοταρισμένος), βγάζει όλα τα αρώματά του και δίνει απίστευτη γεύση και νοστιμιά.
Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό (περίπου 2,5lt).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει, να μαλακώσουν τα φασόλια και να γίνει η σούπα της φασολάδας κρεμώδης.
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται πάντα από το πόσο βραστερό είναι το φασόλι.
Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο. Μια κουτάλια της σούπας πάπρικα γλυκιά θα απογειώσει τη σουπα σου.
Για να χυλώσει η φασολάδα ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια.
Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.
Πηγή: www.argiro.gr