Μπακαλιάρος και λαχανικά με σάλτσα κολοκύθας και κόκκινου κάρι, από τον Δημήτρη Λίεμ
Ο μπακαλιάρος και τα λαχανικά μαγειρεύονται στον ατμό ενώ η σάλτσα κολοκύθας με γάλα καρύδας και κόκκινο κάρι δίνει τόνους γεύσης σε αυτό το ελαφρύ πιάτο.
15′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 45′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τον μπακαλιάρο με λαχανικά στον ατμό με σάλτσα κολοκύθας, καρύδας και κόκκινου κάρι, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα κομμάτια κολοκύθας για 10 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε ξανά στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και την πάστα κόκκινου κάρι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το κάρι να βγάλει τα αρώματά του.
- Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τον χυμό λάιμ, τη ζάχαρη και τη σάλτσα ψαριού και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε το μείγμα στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνει μια λεία, πυκνή σάλτσα.
- Την αλατίζουμε και τη διατηρούμε κατά μέρος, ζεστή.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μπρόκολο, τα καρότα και το καλαμπόκι, προσθέτουμε άλλες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα τακτοποιούμε στο καλαθάκι για μαγείρεμα στον ατμό.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι τους σκεύους για 7-8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε τον μπακαλιάρο σε πιάτα και τακτοποιούμε γύρω του ανάμεικτα τα λαχανικά.
- Περιχύνουμε κάθε μερίδα με τη σάλτσα, μισοκαλύπτοντας τα υλικά.
- Σκορπίζουμε τα φυλλαράκια κόλιανδρου και το σχοινόπρασο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες χυμό λάιμ και σερβίρουμε.
Μυστικά
«Βάζουμε σε άλμη το ψάρι για 1 ώρα στο ψυγείο και γίνεται πιο τρυφερό και νόστιμο στο μαγείρεμα», λέει ο Δημήτρης Λίεμ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 228.