ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Για την ευλογιά στα μηρυκαστικά ζώα .
Η εξάπλωση της ευλογιάς των μηρυκαστικών σε μια σειρά από περιοχές της χώρας έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία. Το νόσημα που αφορά αποκλειστικά τα ζώα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, εμφανίζει μεγάλη διασπορά. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα το πιθανότερο είναι, ότι ο ιός προήλθε από την Τουρκία, όπου η νόσος ενδημεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που πλήττει τα γιδοπρόβατα το συγκεκριμένο νόσημα στην Ελλάδα. Ενώ ήδη υπάρχουν εμβόλια ή μπορούν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά ,δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός. Η επιλογή αυτή γίνεται πιθανότατα για λογαριασμό εμπορικών και μεταποιητικών μονοπωλίων
Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί να την πληρώνει πάλι ο κτηνοτρόφος ,πέρα από τα καθημερινά δυσβάσταχτα έξοδα που έχει να αντιμετωπίσει. Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική με την παρατεταμένη ανομβρία. Η βοσκή ήταν ανύπαρκτη, κι αυτό οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της παραγωγής γάλακτος όπως και την πτώση στις τιμές από τις γαλακτοβιομηχανίες.
Ενώ οι κτηνοτρόφοι βρισκόταν σε επιτήρηση και εγκλεισμό λόγω πανώλης ,έρχεται άλλη μια ζωονόσος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα , η ζωονόσος ευλογιάς, που κρατάει εδώ και 6 μήνες για να δώσει ένα ακόμη χτύπημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Το νόσημα είναι καταστροφικό λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί 30.000 αιγοπρόβατα.
Οι επαναλαμβανόμενες ζωονόσοι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τα λαϊκά στρώματα. Οι κτηνοτρόφοι θα την πληρώσουν με την απώλεια του εισοδήματος και οι εργαζόμενοι με τις αυξήσεις στην τιμή του κρέατος, που το μειωμένο εισόδημά τους θα τους αναγκάσει να καταναλώνουν λιγότερο ποιοτικά προϊόντα.
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές , να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μετρά στήριξης για την επιβίωση των κτηνοτρόφων .
Αιτήματα των κτηνοτροφών .
- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της ευλογιάς.
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (ζωοτροφές, απολυμαντικά, περιφράξεις, απολυμαντικές τάφροι κ.λπ.). Η υλοποίησή τους να σχεδιαστεί, οργανωθεί και χρηματοδοτηθεί από το κράτος.
- Να εξασφαλιστούν, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, η πλήρης ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων.
- Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για παρακολούθηση της διαδρομής στην εμπορική αλυσίδα ζώων, ζωοτροφών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
- Να επιτραπεί η σφαγή των αμνοεριφίων των αρνητικών εκτροφών. Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων.
- Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει η ΚΑΠ στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να αποφασιστεί με επιστημονικά κριτήρια ο εμβολιασμός των ζώων και αυτός να πραγματοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.