Η Ελλάδα προτείνει στις Βρυξέλλες πανευρωπαϊκό «κόφτη» για την πρόσβαση των παιδιών στα social media
Το σχέδιο «ψηφιακής ενηλικίωσης» και η πρόταση που υπογράφουν Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία
Η προσπάθεια της Ευρώπης να αποκλείσει τους ανήλικους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντείνεται
Η πρόταση για την αποτροπή χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά, της οποίας ηγείται η Ελλάδα, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις Βρυξέλλες. Το Politico αναφέρει ότι η πρόταση, η οποία προβλέπει τον καθορισμό νέων κανόνων από την ΕΕ για τον μαζικό περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολικής διάρκειας online παραμονής, θα μπορούσε να αναδείξει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παγκόσμιο ηγέτη στην αποτροπή της χρήσης των social media από τα παιδιά.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ζήτημα έχει προσελκύσει αυξημένη προσοχή παγκοσμίως, αφότου η Αυστραλία αποφάσισε να ορίσει ως ελάχιστη ηλικία τα 16 έτη για την εγγραφή σε λογαριασμούς σε ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία θέλουν οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν περαιτέρω, θεσπίζοντας μια ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης σε ολόκληρη την ΕΕ, κάτω από την οποία οι ανήλικοι θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων για να συνδεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να έχουν αυτόματη πρόσβαση σε καμία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat.
Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς ψηφιακής τεχνολογίας της ΕΕ σε σύνοδο στις αρχές Ιουνίου. «Η προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για την επερχόμενη δανική προεδρία της ΕΕ», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων της Δανίας, Καρολάιν Στάτζ Όλσεν. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για άτομα κάτω των 15 ετών.
Η πρόταση εστάλη σε άλλες χώρες την Πέμπτη για να ζητηθεί η υποστήριξή τους ενόψει της συνόδου του Συμβουλίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση της διαδικασίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ήδη πάνω σε ορισμένα μέτρα που επικεντρώνονται σε υφιστάμενους κανονισμούς, όπως ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος ορίζει κανόνες για τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Ωστόσο, η πρόταση θα οδηγούσε την ΕΕ σε ένα πολύ μεγαλύτερο βήμα — με υποχρεωτική, ενσωματωμένη επαλήθευση ηλικίας και γονικό έλεγχο στις συσκευές, καθώς και «ευρωπαϊκά πρότυπα». Αυτά περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως η αυτόματη αναπαραγωγή, η εξατομίκευση και τα αναδυόμενα παράθυρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την ελκυστικότητα των εφαρμογών και να διατηρούν τους χρήστες συνδεδεμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το έγγραφο προτείνει η επαλήθευση ηλικίας να γίνεται σε επίπεδο συσκευών, κάτι στο οποίο εταιρείες όπως η Apple και η Google πιθανότατα θα αντιταχθούν.
Τα μέτρα που λαμβάνουν Ελλάδα και Γαλλία
Η Γαλλία έχει ήδη θεσπίσει μέτρα για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών το 2023, αν και αυτά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. Η υφυπουργός Ψηφιακής Τεχνολογίας του Μακρόν, Κλάρα Σαπάζ, διεξάγει εκστρατεία για να πείσει και άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε δράση σε επίπεδο ΕΕ τους τελευταίους μήνες.
Οι Έλληνες, οι οποίοι ηγήθηκαν της πρότασης, έχουν συμμετάσχει σε παρόμοια εκστρατεία, αν και η άποψή τους είναι ότι η πλήρης απαγόρευση δεν λειτουργεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντ’ αυτού, θέλουν να επικεντρωθούν στην επαλήθευση ηλικίας και στην απαίτηση από τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις υπηρεσίες τους με γνώμονα τους ανηλίκους, αποφεύγοντας τα εθιστικά χαρακτηριστικά.
Η πρόταση υπογράφεται από την υφυπουργό της Γαλλίας, Κλάρα, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της Ισπανίας Oscar López Agueda.
Πηγή: Politico