Γλυκό της ημέρας: Κέικ με φράουλες σε 5 λεπτά
Ένα νηστίσιμο, γρήγορο αλλά απολαυστικό γλυκό με όλο το άρωμα που βγάζουν οι ανοιξιάτικες φράουλες, από τον pastry chef Γιάννο Βαλιάνο.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας: 5λ
Χρόνος Μαγειρέματος: 45λ
Υλικά για 9 άτομα
- 400 γρ. φράουλες
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 20 ml χυμό λεμονιού
- 150 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 100 γρ. ηλιέλαιο ή φυτικό βούτυρο λιωμένο
- 30 ml νερό
- 1 κάψουλα βανίλια
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα αμυγδάλου με το χυμό λεμονιού. Αναμειγνύουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μείγμα γάλακτος-χυμού και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ψιλοκόβουμε μέσα στο μείγμα το 1/3 από τις φράουλες και το αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί 20 x 20 εκ.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια του μείγματος τις υπόλοιπες φράουλες κομμένες στα τέσσερα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40-45 λεπτά περίπου.
- Για να βεβαιωθούμε ότι το κέικ έχει ψηθεί σωστά, βυθίζουμε στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού. Εάν βγει καθαρή από ζύμη, θεωρούμε ότι είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο.
Μικρά Μυστικά
Αυτήν την εποχή, οι φράουλες είναι στα καλύτερά τους. Αν θέλετε, μπορείτε να καταψύξετε μερικές, ώστε να μπορείτε να τις χρησιμοποιείται σε γλυκά, milkshakes, smoothies, κλπ. Απλώς πλύντε τις καλά, αφαιρέστε το κοτσάνι, στεγνώστε τις και βάλτε τις σε δοχεία στην κατάψυξη, είτε ολόκληρες είτε κομμένες σε φέτες, ανάλογα με το πώς σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε.
Πηγή:www.tovima.gr